Inburgeringsprogramma voor statushouders gaat nu echt beginnen

nieuws

Komende donderdag gaat de Z-route, het nieuwe inburgeringsprogramma voor statushouders in de gemeente Groningen, van start. Die nieuwe route moet ervoor gaan zorgen dat inburgeraars, na 800 uur taalonderwijs en 800 uur participatieactivitetiten, na een jaar zelfstandig kunnen meedraaien in de Nederlandse samenleving.

De gemeente wilde eigenlijk op 1 januari al beginnen met het inburgeringsprogramma. Maar omdat het Rijk geen geld had overgemaakt om het programma te betalen (gemeenten hebben de inburgeringstaak vanaf begin dit jaar overgenomen van het Rijk) liep het programma vertraging op. Tot nu toe moesten inburgeraars daardoor via de gemeente een maatwerktraject volgen.

Dat is nu voorbij, want het sociaal ontwikkelbedrijf iederz start met de zelfredzaamheidsroute (Z-route). De cursisten volgen workshops over o.a. de Nederlandse cultuur, gezondheid, financiën, digitale- en werknemers- vaardigheden. Het doel is dat de inburgeraars door middel van 800 uur taalonderwijs en 800 uur participatie na een jaar zelfstandig kunnen meedraaien in de Nederlandse samenleving.

Komende donderdag wordt het programma officieel afgetrapt.