In tien jaar tijd helft van het aantal egels verdwenen: “Samen kunnen we daar iets aan doen”

Het gaat slecht met de egels in Nederland. In tien jaar tijd is de helft van het aantal egels verdwenen. De gemeente Groningen probeert het tij te keren. Want samen kan het verschil gemaakt worden, zo is de gedachte.

Egels zijn op dit moment volop aanwezig. Ze proberen, zodra het begint te schemeren, hun buikje rond te eten voor ze straks in winterslaap gaan. Dat het slecht gaat met de egels komt voor een deel door de mens zelf. De tuinen verstenen en er worden slakkenkorrels gestrooid. “Vroeger had je rommelige tuinen. Vol struiken, bladeren en met een composthoop”, vertelt Kitty Polman, medewerker Educatie van het centrum voor Natuur- en Duurzaamheid Educatie (NDE) van de gemeente Groningen. “Tegenwoordig kiezen veel mensen voor een opgeruimde tuin. Veel stenen, met een keurige schutting eromheen. Lekker onderhoudsvriendelijk. Maar voor egels is zo’n tuin helemaal niet aantrekkelijk. Hoopjes bladeren vind je er niet. Terwijl die voor hen juist zo belangrijk zijn.”

“Laat gevallen bladeren liggen”
Als je egels wilt helpen doe je er verstandig aan om gevallen bladeren te laten liggen. “Of veeg ze bij elkaar en maak er hoopjes van, onder een struik of de heg. Zo maak je een beschutte plek. Daar kunnen ze overdag een dutje doen en binnenkort hun winterslaap houden.” En het is slim om tuinen bereikbaar te maken. “Als je de egels in jouw buurt wilt helpen, maak dan een doorgang in de schutting, of graaf een tunneltje, zodat ze van tuin naar tuin kunnen.”

“Een egel kan wel veertig slakken per nacht op”
Ook de hete zomers zijn een probleem. Door de warmte verzwakken de egels. Daar komt bij dat het aantal bodemdieren afneemt. Insecten verdwijnen waardoor er minder voedsel is. “Ook gebruiken veel mensen tegenwoordig slakkenkorrels. Begrijpelijk, want wie wil er nou een aangevreten tuin? Maar door het gebruik van slakkenkorrels, verklein je het voedselaanbod van de egel. Een egel kan wel veertig slakken per nacht op. Beter zet je dus de egel in als natuurlijke opruimer in je tuin.”

“Een tuin vol bladeren, wormen en insecten”
Volgens Polman kunnen egels bijgevoerd worden door middel van water in een vogeldrinkbakje of door middel van kattenvoer. Egels mogen absoluut geen melk hebben. “Maar het beste blijft een aantrekkelijke tuin, vol bladeren, wormen en insecten.” Meer informatie over egels is te vinden in natuurpaviljoen ’t Groene Hart, naast de kinderboerderij in het Stadspark.