Historisch treinmaterieel bezoekt Hoofdstation

nieuws
Foto: Emiel Prick

Waar de Koploper, GTW en SNG vaste klanten zijn werd het Hoofdstation dit weekend bezocht door twee bijzondere treinstellen.

Het betrof een zogeheten Plan U en een Plan V. Beide treinstellen zijn in bezit van de stichting 2454 CREW uit Hilversum. Deze stichting is opgericht in 2016 toen men in bezit kwam van diesellocomotief 2454 die vervolgens volledig gerestaureerd werd. De afgelopen jaren is het materieelpark verder uitgebreid. “Met veel kennis en enthousiasme verzorgen onze vrijwilligers het onderhoud- en de revisie van ons historische spoorwegmaterieel”, zo staat te lezen op de website.

Bedrijfsuitje
De treinen zijn met enige regelmaat op de Nederlandse spoorlijnen te vinden waarbij ze bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor groepsreizen en groepsuitjes. Beide treinstellen waren in Groningen vanwege een uitje van een lokaal bedrijf dat vanwege een lustrumviering reizigers van Utrecht naar Groningen liet vervoeren.

Plan V en Plan U
De Plan V, ook wel de Mat’64 genoemd, is sinds vorig jaar in bezit van 2454 CREW. Het type treinstel was van 1961 tot 2016 in gebruik bij de NS en bij verschillende regionale vervoerders. Het Plan U-treinstel, de DE3, is sinds 2020 in bezit van de stichting. Dit type heeft van 1960 tot 2003 dienst gedaan op de Nederlandse spoorlijnen. Deze treinen hebben indertijd rond gereden in een rode kleurstelling, wat ze de bijnaam Rode Duivels opleverde.

Foto: Emiel Prick
Foto: Emiel Prick
Foto: Emiel Prick