‘Groningen moet aan de bak met valpreventie voor ouderen’

nieuws
Foto: stevepb via Pixabay.com

Groningen is één van de Nederlandse gemeenten die de komende jaren een kluif krijgt aan het opzetten van valpreventie voor ouderen. Dat blijkt uit cijfers die VeiligheidNL naast elkaar zette.

VeiligheidNL schat dat aantal inwoners van 65 jaar of ouder met verhoogd valrisico twee jaar terug op 14.400 Stadjers uitkwam. Dat aantal loopt in 2025 op naar 17.000 en in 2035 zelfs naar 22.900. Het kenniscentrum voor letselpreventie schat dat als de gemeente niks doet om ouderen te leren hoe ze vallen kunnen voorkomen, de maatschappij zo’n 35 miljoen euro kwijt is aan vallende ouderen uit de gemeente.

Een op de drie 65-plussers heeft een verhoogd valrisico. Hiervan komt jaarlijks zo’n tien op de Spoedeisende Hulp. VeiligheidNL brengt de cijfers maandag naar buiten, omdat het de eerste dag is van de Valpreventieweek 2022. Tijdens deze week vraagt het kenniscentrum aandacht aan bewustwording en kennisverspreiding over valpreventie.

Deel dit artikel: