“De onthulling was zo spannend, doet het glas-in-lood wat je bedacht hebt?”

nieuws
Foto: ingezonden

Restaurant WEEVA aan het Gedempte Zuiderdiep is een bijzonder kunstwerk rijker. Dinsdagavond werd een glas-in-lood-kunstwerk onthuld vanwege het 150 jarig bestaan van de volksgaarkeuken. Dorine van der Starre van glasatelier Bonder is trots.

Hoi Dorine! Gisteravond was de onthulling. Hoe is het gegaan?
“Het was ontzettend spannend. Want je bent toch wel heel benieuwd wat men er van vindt. Vinden ze het mooi? Komt het glas-in-lood tot zijn recht zoals we het bedacht hebben? Uiteindelijk waren de reacties heel positief. Er waren verschillende toespraakjes, burgemeester Koen Schuiling (VVD) was aanwezig en we hebben dus het kunstwerk onthuld.”

Even terug naar het begin. Wanneer kregen jullie de opdracht voor deze klus?
“Dat is ongeveer een jaar geleden. Op 4 oktober 1871 opende WEEVA de deuren als Groninger Volksgaarkeuken. Vorig jaar bestonden ze 150 jaar. Bij het zeventigjarig bestaan is er ook een glas-in-loodraam gemaakt. Om die traditie levend te houden werden wij gebeld. Dat vonden we uiteraard direct heel eervol om zoiets te mogen doen. De opdracht die we kregen was behoorlijk vrij en breed. Eigenlijk kwam het er op neer, verzin maar iets.”

Hoe ga je dan te werk? Want het is een plek met een hele rijke geschiedenis …
“Klopt. Wij hebben ons ook verdiept in de geschiedenis. We hebben onderzoek gedaan, we hebben een boek doorgespit van stadshistoricus Beno Hofman over de locatie, maar uiteindelijk hebben wij ons in het kunstwerk gericht op de toekomst. Je zegt het zelf al, de geschiedenis is heel rijk. Het is heel moeilijk om dat in een kunstwerk samen te vatten. Daarnaast is er in het gebouw al zoveel geschiedenis te zien. Er hangt zoveel aan de muren. Wij vonden het overbodig om dat allemaal nog eens dunnetjes over te doen. Daarom hebben we gekozen voor iets moderns waarbij we het restaurant en het hotel ook met elkaar verbinden.”

Jullie zijn een glasatelier, wat betekent dat jullie het glas voor het raam maken. Om dit te maken hebben jullie samengewerkt met een kunstenaar …
“Ja. Wij maken inderdaad de ramen. Het kunstwerk bestaat namelijk uit verschillende ramen die bij de ingang zijn te vinden. We hebben samengewerkt met kunstenaar Geert Schreuder. Samen, waarbij ook het restaurant betrokken was, hebben we een prachtig ontwerp gekozen. Dat is een proces dat maanden duurt. Je maakt een opzet, je werkt het uit, je bepaalt de kleuren. Daar ben je heel lang mee bezig.”

Het ontwerp is één maar uiteindelijk moet het door middel van het glas tot leven komen …
“Dat is inderdaad de bedoeling. Je maakt gebruik van verschillende glassoorten. Van gemêleerd glas en van transparant glas. De dichtheid bij deze glassoorten varieert. Het meeste glas dat we hebben gebruikt is ongeveer 3 millimeter dik. En ook de breedte van het lood varieert. Dat is heel erg spannend. In ons atelier hebben we een lichtbak waardoor we precies kunnen zien wat het effect is. Maar hoe werkt dat op locatie? Komt het tot leven?”

Hoe spannend is dat?
“Ja, super spannend. Kijk, je kunt niet constant heen en weer rijden met de ramen. Je kunt niet constant controleren of het ook werkt zoals je bedacht hebt. Daarom was de afgelopen periode zo spannend. Doet het kunstwerk dat wat wij bedacht hebben. En dat doet het. En daar zijn we ontzettend blij mee. En wat ik al zei, we richten ons met het werk op de toekomst. Daarmee hopen we ook van inspiratie te kunnen zijn voor bij het volgende jubileum als andere kunstenaars wellicht een volgend glas-in-lood raam mogen gaan maken.”

Glas-in-lood. De meeste mensen kennen het denk ik van de mooie ramen in kerken. Hoe populair is het?
“De populariteit neemt toe. Er is altijd wel werk in geweest, maar we zien dat de belangstelling de laatste jaren toe neemt. Je kunt misschien spreken van een nieuwe herwaardering. De huidige wereld is behoorlijk hectisch en snel. Bij het werken met glas is snelheid niet mogelijk. Glas heeft tijd en rust nodig. Ons werk is niet vergelijkbaar met de snelheid die je momenteel ziet in andere sectoren. Wij vermoeden dat die rust mensen triggert, mensen nieuwsgierig maakt. En dat is natuurlijk super.”

Een filmpje van de onthulling: