De geschiedenis van Groningen in een speciaal Poezenboek

Tweeduizend jaar Groningse geschiedenis vastgelegd in 101 kattenverhalen. Dat staat centraal in het ‘Groninger Poezenboek’, dat speciaal op Dierendag wordt uitgebracht.

‘Precies 101 hoofdstukken werpen licht op katten in tweeduizend jaar Groninger geschiedenis. Van de schedeltjes uit de eerste eeuwen na het begin van de jaartelling, opgegraven in wierden in het kustgebied, tot de hedendaagse Bekende Groninger Katten op social media’, zo laat boekhandel Godert Walter weten. De boekhandel brengt speciaal voor deze gelegenheid het boek zelf uit.

Het in elkaar puzzelen van de geschiedenis van de kat in Groningen bleek een intensieve opgave. Toch zijn de makers er naar eigen zeggen in geslaagd een samenhangend en veelal verrassend beeld van het dier te reconstrueren. Martin Hillenga deed het onderzoek en schreef de teksten. Vera Post verzorgde de vormgeving. Voor het boek tekende ze bovendien tientallen illustraties.

Dat katten in het boek centraal staan, is niet voor niets: ‘Ook dieren hebben een geschiedenis. Toch zien historici ze vaak over het hoofd, zeker als ze geen economisch nut hebben. Alles dat loeit, blaat of hinnikt duikt op in historische publicaties, al is dat vaak gereduceerd tot getal, tabel of grafiek. Wie daarin bladert op zoek naar gemiauw, stuit op een oorverdovende stilte.’

Het eerste exemplaar van het boek wordt op 4 oktober in het Forum gepresenteerd en is daarna te verkrijgen in de boekhandel.