D66 wil dat gemeente aanleg van groene gevels vanaf nu stimuleert

nieuws
Foto: Nanda Sluijsmans via Wikimedia Commons (CC 2.0 SA)

De gemeente moet meer doen om bewoners en bedrijven te stimuleren om een groene gevel aan te leggen. Daarvoor pleit de raadsfractie van D66. Eigenaren van panden ‘afschrikken’, zoals dat zou zijn gebeurd bij boekhandel Van der Velde aan het Akerkhof, moet volgens de fractie niet weer voorkomen.

Vorige week liet de boekhandel optekenen in DvhN dat de aanleg van een groene gevel in het verbouwde winkelpand aan het Akerkhof vroegtijdig werd ontraden door een gemeenteambtenaar, omdat de wandtuin niet langs de welstandscommissie zou komen.

Als het aan D66 ligt, gebeurt dat niet weer. “ Wat D66 betreft is het wenselijk dat de Gemeente Groningen het aanbrengen van groene gevels juist stimuleert”, aldus raadslid Andrea Poelstra. “Met het oog op de klimaatverandering en de ondervonden hittestress, met name in stedelijke gebieden, is het belangrijk dat Groningen snel vergroent. Onderzoek wijst uit dat de oppervlaktetemperatuur van groene gevels aanzienlijk minder oploopt als van een gevel zonder groen. Daarnaast vangen groene gevels water op, wat kan bijdragen aan de waterberging tijdens hevige regenval. Al met al vergroten groene gevels daarmee zowel de leefkwaliteit als de verblijfskwaliteit in wijken en dorpen.”

De D66-fractie stelt dinsdag schriftelijke vragen aan het college, om te onderzoeken wat het college wil doen om het aanbrengen van groene gevels te stimuleren.