CDA wil dat Groningse huurders hun huis kunnen delen

nieuws

Als het aan het CDA ligt, krijgen Groningse bewoners van (sociale) huurwoningen straks de mogelijkheid om een kamer in hun woning te verhuren. De partij wil dat de gemeente in gesprek gaat met de woningcorporaties in de gemeente over deze mogelijkheid, om zo de woningvoorraad in de gemeente effectiever te benutten.

Het CDA komt met het idee naar aanleiding van een artikel in dagblad Trouw van afgelopen zaterdag. Daarin opperen drie economen van de universiteit van Maastricht het idee.

Volgens het CDA wordt de woningvoorraad beter benut, als alleenstaanden met meer dan één slaapkamer de mogelijkheid krijgen een slaapkamer te verhuren. Ook moet de maatregel eenzaamheid tegengaan. Volgens de raadsfractie moet de gemeente in gesprek gaan met de Groningse corporaties om een dergelijk experiment mogelijk te maken en onderzoek te doen naar de bereidheid van Groningse huurders om hun huis te delen.

Ouderen uit groot huis lokken

Daarnaast oppert de partij ook om ouderen te verleiden om hun grote gezinswoning sneller te verlaten. Uit de woonvisie van de gemeente blijkt dat ouderen niet snel geneigd zijn om kleiner te gaan wonen, ook niet als de gemeente meer ouderenwoningen aan het bestand toevoegt. De partij wil daarom weten wat de gemeente en de corporaties nu al doen om ouderen weg te lokken uit hun gezinswoning en of hier ruimte is voor verbetering.