CDA vreest laagfrequent geluid door windpark bij Roodehaan

nieuws
Foto: Falk Schaaf from FreeImages

Naast de maximaal tien woningen waarvan al bekend is dat er overlast kan zijn van de geplande windmolens bij Roodehaan, vreest de raadsfractie van het CDA dat nog veel meer omwonenden last gaan krijgen van zogenaamd ‘laagfrequent geluid’.

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde bracht een paar maanden geleden naar buiten dat uit onderzoek blijkt dat ‘laagfrequent geluid’ met name in de avond en in de nachtelijke uren kan zorgen voor stressfactoren en gezondheidsproblemen bij omwonenden. De straal rond de turbines waarbij dit voor zou komen, zou volgens de onderzoekers een stuk groter zijn dan de normen voor overlast die nu worden gehanteerd.

Meer afstand tussen de molens en de bebouwde kom zou daarnaast kunnen helpen, zo stelt het CDA. De molens zouden dan ook op minimaal tien keer de masthoogte aan afstand van de bebouwde kom gebouwd moeten worden. De CDA-fractie wil daarom dat de gemeente strikte overlastnormen handhaaft en onderzoekt of de turbines ’s nachts uit kunnen. Ook vraagt de partij zich af of deze inzichten worden meegenomen in de besluitvorming rond de aanleg van het windpark bij Roodehaan.

Deel dit artikel: