‘Boosters blijken zinvol voor mensen met een getransplanteerde nier’

nieuws
Bron: OOG Radio & Televisie

Zelfs als patiënten met een getransplanteerde niet na de eerste, twee of drie vaccinaties tegen corona geen afweerreactie hebben ontwikkeld, komt het afweersysteem bij zestig procent van hen alsnog in actie na een vervolgprik. Dat blijkt uit onderzoek van vier Nederlandse ziekenhuizen, waaronder het UMCG.

Mensen hebben na een niertransplantatie een lagere afweerreactie, waardoor slechts de helft van antistoffen ontwikkelt na twee vaccins. Dat komt mede doordat ze medicijnen slikken die het afweersysteem onderdrukken. Nu blijkt echter dat ongeveer zestig procent van hen alsnog een afweerreactie krijgt na een boostervaccinatie.

De belangrijkste boodschap van de onderzoekers is dan ook: blijf wel vaccineren. Nierpatiënten hebben een hogere kans op een ernstig verloop van COVID-19 en overlijden vaker aan de ziekte dan gezonde mensen. “Als we na twee of drie vaccinaties nog geen afweerreactie meten bij mensen met een nieuwe nier, zijn ze geneigd om met vaccineren te stoppen. Nu blijkt dat een volgende booster wel degelijk effect heeft, in onze studie krijgt zelfs zestig procent alsnog een reactie”, licht internist-nefroloog Luuk Hilbrands (Radboudumc) toe. “Na iedere booster bereiken we bij meer mensen een afweerreactie. Ook gaan de concentraties van antistoffen sterk omhoog na herhaald prikken.”