Binnenkijken bij crisisnoodopvang aan het Damsterdiep: ‘Je hoort heftige verhalen’

Op de vlucht slaan voor oorlog. Dit is één van de redenen waarom er steeds meer vluchtelingen naar Nederland komen. Niet iedereen kan worden opgevangen en daarom werd afgelopen zomer de crisisnoodopvang aan het Damsterdiep geopend.

In de crisisnoodopvang kunnen honderd vluchtelingen verblijven. De vluchtelingen die hier terecht komen hebben een verhaal. ‘Vluchten doe je niet zomaar meestal. Ik weet niet van iedereen het verhaal, maar van sommige wel. Er zitten schrijnende verhalen tussen, zoals slachtoffers van mensenhandel en oorlog’, vertelt locatie manager Martijn de Jong Posthumus.

Dagelijkse leven

De vluchtelingen krijgen in de crisisnoodopvang drie vaste maaltijden. Daarnaast is er voor de vluchtelingen weinig te doen: ‘Elke dag wachten de vluchtelingen. Wij proberen deze mensen wel een invulling te geven’, vertelt De Jong Posthumus. ‘We hebben een volleybalveld gemaakt of we gaan voetballen met jongens uit de Oosterparkwijk.’ Ook worden vluchtelingen gestimuleerd om vrijwilligerswerk te doen. ‘We proberen ze ook de Nederlandse taal te leren.’

Tijdelijk

De crisisnoodopvang is tijdelijk. Hoelang de opvang openblijft is voor De Jong Posthumus ook nog onduidelijk: ‘Ik weet het niet. Het enige wat ik kan zeggen is in ieder geval tot het einde van het jaar’.