Bewoners Paddepoel maken wijk groener: “Starten met bloembollen, daarna uitbreiden”

nieuws
Er werd een zonnebloem van bloembollen aangelegd met de letter 'W' aangelegd ter nagedachtenis aan Wil, die onlangs overleed. Foto: Donna / ingezonden

De wijk Paddepoel is sinds dit weekend weer wat groener. De afgelopen dagen zijn er bij de Planetenflats bloembollen geplant. Volgens Els Struiving is de actie een opmaat naar meer.

Hoi Els! Jullie zijn druk in de weer geweest …
“We hebben inderdaad op twee plekken in de wijk bloembollen in de grond gestopt. Beide locaties bevinden zich aan de Planetenlaan. Op één van de locaties bevond zich al een tuintje, dat indertijd door de toenmalige huurderscommissie is aangelegd. De andere locatie bevindt zich nabij de bushalte aan de Planetenlaan.”

Hoe belangrijk is het dat dit gebeurd?
“Meer kleur en groen is denk ik belangrijk voor iedereen. Het biedt voedsel aan tal van insecten, vogels, egels en allerlei andere nuttige dieren. De bloembollen die we nu geplant hebben zijn biologische bloembollen die we hebben kunnen kopen dankzij een bijdrage van de Wijkraad Paddepoel. Bij het planten kregen we hulp van Froukje Walstra van EarthgarDEN. Welke bloembollen we geplant hebben? Je moet dan denken aan blauwe druifjes, bosanemoon, daslook, gewoon sneeuwklokje, gevlekte aronskelk, kuifhyacint, kievietsbloem, kleine sneeuwroem, vingerhelmbloem en knikkende vogelmelk. Mooie namen hè?”

Een mooie actie, maar ik heb begrepen dat het ook om een beladen actie ging …
“Dat kun je wel zeggen. Eén van de mensen die vierkant achter dit project stond is onlangs, en geheel onverwachts, overleden. In eerste instantie wilden we deze actie ook afgelasten. Maar toen zeiden we, als er iemand is die zou willen dat we doorgaan, dan was het Wil wel. Wil was ontzettend bezig met biodiversiteit. Ze had midden in Paddepoel ook een eigen wilde tuin, met een vijver en kikkers. Ze was dedicated to biodiversiteit. Haar partner is kunstenaar en op de locatie aan de Planetenlaan hebben we een cirkel gemaakt. Een cirkel in de vorm van een zon met in het midden de letter ‘W’ gemaakt met bloembollen. Ter nagedachtenis. Ja, mooi. Een mooie herinnering aan Wil.”

Nu vertelde je dat deze actie een opmaat is naar meer …
“Wij vinden inderdaad dat onze wijk qua groen wel wat meer variatie kan gebruiken. Dan moet je denken aan het planten van inheemse fruit- en notenbomen en struiken. Deze actie van dit weekend willen we als startpunt gebruiken. Het uiteindelijke doel is om een tiny forest aan te leggen, waarbij we de wijk mooier en prettiger willen maken.”

Hoe reageren de mensen in de wijk?
“We hebben de afgelopen dagen veel mooie reacties mogen ontvangen. Mensen zijn blij, vinden het mooi. Er liepen ook flink wat mensen langs die hun complimenten niet onder stoelen of banken schoven. Ook de gemeente kwam langs. Medewerkers van Stadsbeheer vertelden dat ze waren gebeld dat er graafwerkzaamheden aan de gang waren. Ik heb toen uitgelegd dat we toestemming hadden gekregen, dat alles netjes geregeld was. Dus ook van achter de gordijnen worden we goed in de gaten gehouden, haha.”