Beurspromovendi RUG krijgen met terugwerkende kracht loonsverhoging

nieuws
Foto: Joris van Tweel. Academiegebouw

Beurspromovendi aan de RUG krijgen toch 9,6 procent ‘loonsverhoging’ vanaf de maand september. Dat heeft het college van bestuur van de universiteit donderdag bekendgemaakt.

De beurzen gaan per 1 januari omhoog. Het geldbedrag dat beurspromovendi vier maanden van dit jaar zijn misgelopen, wordt volgend jaar gecompenseerd, aldus het bestuur. De maatregel kost de RUG 880.000 euro.

Volgens het universiteitsbestuur is er eerder bewust voor gekozen om de inflatiecorrectie niet toe te passen. Promovendi zouden dan de drempelwaarde van maximaal 40 procent van het minimumloon overschreden zou hebben, met als gevolg: een ander belastingregime. Nu per januari volgend jaar het minimumloon fors omhoog gaat, ontstaat ruimte voor verhoging van de beurzen.

Eind september ontstond grote onrust onder beurspromovendi toen bleek dat ze niet – zoals in hun contract vermeld staat – een inflatiecorrectie kregen op hun beurs. Wel verhoogde de RUG de beurzen met 4 procent. Dat was opvallend, omdat de universiteit steeds benadrukte dat beurspromovendi een aparte groep zijn. Ze doen hetzelfde werk als hun werknemer-collega’s, maar krijgen minder geld en geen een eindejaarsuitkering en bouwen geen pensioen op. Vakbonden dreigden vervolgens naar de rechter te stappen als de RUG zich niet aan het contract zou houden.