Betalen van rente over studieschuld: “Dit is een klap in het gezicht van studenten”

Groningse studentenverenigingen zijn niet blij met het besluit van de overheid dat er weer rente betaald moet gaan worden over de studieschuld. Verenigingen noemen het een klap in het gezicht van de student.

“We zijn teleurgesteld”, reageert Stijn van Hussen van Lijst Calimero. “Studenten worden de laatste maanden structureel genaaid. Eerst met de energietoeslag waar studenten geen recht op hebben, en nu dit. Je kunt zeggen dat er sprake is van een patroon, waarbij de student maar weer het slachtoffer is. En dat is geen leuke positie om in te verkeren. Het gaat ook in tegen de beloftes. Bij de invoering van het leenstelstel is gezegd dat de rente op nul procent zou blijven staan. Je houdt je nu niet aan die belofte. Wat zegt dat over de betrouwbare overheid? Dit is een klap in het gezicht van de studenten.”

“Studenten gaan naast hun studie volop werken”
De gevolgen zijn volgens Van Hussen groot. “Het betalen van rente kost studenten geld. Het gevolg is dat studenten niet meer gaan lenen. Maar ondertussen moet een studentenkamer, leefkosten en opleiding wel betaald worden. Dus wat krijg je dan? Studenten gaan naast hun studie zoveel mogelijk werken om maar geld te verdienen. De activiteiten bij studenten- en studieverenigingen zullen minder deelnemers trekken. De grote verenigingen zullen daar niet zo veel hinder van ondervinden, maar dit kan de doodsteek zijn voor veel kleine verenigingen. En een grote groep studenten zal niet het studentenleven kunnen ervaren zoals het eigenlijk bedoeld is. Het schaadt hun ontwikkeling. Ik maak me daar zorgen om.”

“Wij kunnen de gevolgen hiervan niet dragen”
Volgens Calimero is ook duidelijk wat er moet gebeuren: “In een ideale wereld gaat dit voorstel van tafel. Ik heb begrepen dat er nog over gestemd moet worden, dus ik hoop dat tijdig de ogen open gaan. De LSVb gaat een petitie, die inmiddels 100.000 keer ondertekend is, overhandigen. Straks wordt het leenstelsel vervangen door de basisbeurs. Dat verlicht de druk een beetje. Maar feit is dat de generatie die onder het leenstelsel in de collegebanken heeft gezeten, beschouwd mag worden als een pechgeneratie. Ik zou daarom ook een emotioneel appeal willen doen door te zeggen dat wij de gevolgen hiervan niet kunnen dragen.”

HSV: “Wij snappen niet dat Den Haag niet inziet dat dit niet kan”
Bas van Dijk is van de Hanze Studentenbelangen Vereniging, HSV: “De stijgende rente is een lekkere wisselwerking op deze manier. In 2019 was het nog definitief van de baan, vervolgens blijkt het begin 2022 een reële optie te worden, en jawel: nu komt men met een rente stijging. Wij van de HSV snappen niet dat Den Haag niet inziet dat dit gewoon echt niet kan. Ik heb dit punt al eerder aangekaart toen er commotie was om de energietoeslag. Deze stijgende kosten doet voor ontzettend veel studenten de das om.”

“Wat is nu 0,46% rente?”
“Ik snap best dat andere mensen denken: wat is nu die 0,46% voor de studenten? We kunnen even een rekensom maken. Eén op de vijf studenten die in 2015 zijn gestart met studeren hebben een studieschuld van ongeveer €40.000,-. Zij zullen in dat geval maandelijks €103,- moeten aflossen wat zal betekenen dat zij na 35 jaar een bedrag van €43.260,- betalen, gewoon ruim €3000,- meer dan de schuld was en waar in 2019 nog over werd gezegd: het is definitief van de baan dat de rente verhoogd gaat worden.”

“We moeten zeggen, tot hier en niet verder”
Van Dijk: “De toelage die studenten nu krijgen wordt direct teniet gedaan door deze rente. Wanneer houdt deze waanzin op? Moeten we wachten tot studenten met de fiets op het Malieveld gaan staan omdat het studenten-ov wordt ingetrokken? Wij moeten nu zeggen: tot hier en niet verder.”

Iris van Son (DVS): “We kunnen ons voorstellen dat studenten zich misleid voelen”
Iris van Son is van De Vrije Student. Ook zij is niet blij. “Het aangaan van een studielening is altijd een eigen verantwoordelijkheid geweest. Nu met dit voorstel, om rente te laten betalen over de studieschuld, kunnen wij ons als fractie voorstellen dat studenten zich misleid voelen. Immers, het leenstelsel is er indertijd doorheen gepusht. Daarbij werden woorden gebezigd als gratis lenen. Maar die woorden blijken nu niets waard te zijn. En het moment waarop dit gezegd wordt is heel ongelukkig. In tijden van inflatie, van een krappe huizenmarkt, studenten die geen energietoeslag krijgen, de student wordt aan alle mogelijke kanten geraakt. En dat is pijnlijk.”

“Dit is een hele slechte timing”
“Kijk, als we nu in een tijd van hoogconjunctuur zouden leven, waarbij alles voortreffelijk zou gaan, dan hadden we het voorstel kunnen begrijpen. Het heffen van rente wordt eens in de vijf jaar op tafel gelegd. Maar nu, in een tijd van inflatie, is dit gewoon een hele slechte timing. Het is klap op klap die op het bordje van de student terecht komt.” Het gaat Van Son echter te ver om te spreken van een onbetrouwbare overheid: “Als DVS hebben we veel vertrouwen in de overheid. Maar omtrent dit punt hebben we kritiek op de overheid. We hebben het over een redelijk kwetsbare groep die naar een bepaalde positie toe is gelokt. En nu worden de spelregels ineens veranderd. Dat had anders aangepakt moeten worden.”

“Luister naar de student”
De gevolgen zijn volgens De Vrije Student ook duidelijk: “Dit gaat betekenen dat meer studenten in de problemen komen. De generatie die geld geleend heeft, en een grote studieschuld heeft opgebouwd, zal lastiger een hypotheek kunnen krijgen. We hebben het over een groep die met druk krijgt te maken. Voor studenten die gaan studeren kan het betekenen dat ze niet meer gaan lenen. Ze gaan bijvoorbeeld heel veel werken, wat ten koste gaat van het actieve studentenleven. Of ze kiezen er voor om thuis te blijven wonen. Als het gaat om oplossingen is er maar één oplossing: luister naar de studenten, dat is het belangrijkste. Denk na over de gevolgen en ga ook in gesprek om het volledige pallet op tafel te krijgen.”