Actievoerende bakkers laten zaterdag het licht uit: “We moeten iets doen”

nieuws
Foto: PublicDomainPictures via Pixabay

Het licht blijft zaterdag bij veel bakkers uit. Met kaarsjes wordt erop gewezen dat veel bakkers in nood zijn vanwege de stijgende energieprijzen.

Vorige week presenteerde het kabinet een maatregelenpakket voor bedrijven in mkb, zoals bakkers en tuincentra, vanwege de fors gestegen energieprijzen. Maar voor veel bakkers is het pakket niet voldoende. Ondernemers kunnen volgens de regeling een maximale tegemoetkoming krijgen van 160.000 euro voor hun energiekosten. Men moet dan wel minimaal 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten. Verder krijgen ze de helft terug van hun gestegen energiekosten, boven een door het kabinet ingestelde drempelprijs.

Haafs (Haren): “Ik besteed 8 procent van mijn omzet aan energie”
Bakkerij Haafs uit Haren liet vorige week weten niet aan deze 12,5 procent te komen. “Sinds januari van dit jaar heb ik een flexibel contract. De prijs is de laatste maanden fors opgelopen waarbij ik nu 2,25 euro per kuub gas betaal en 0,73 cent per kilowattuur. Als ik dat allemaal bij elkaar optel dan besteed ik nu 8 procent van mijn omzet aan energie. Ik kom niet aan de 12,5 procent dus ik val buiten de boot, terwijl ik nu al gigantische bedragen neer moet leggen voor gas en elektra.”

“Een slecht pakket, het helpt mij niet”
De bakker laat weten slapeloze nachten te hebben van de situatie. “En er komen dan hele gekke gedachten in je naar boven. Er is een stemmetje dat zegt dat ik dan misschien maar de ovens dag en nacht moet laten branden om aan die 12,5 procent te komen. Of dat ik een heel duur energiecontract aan moet gaan. Maar dan nog krijg ik maar een tegemoetkoming van maximaal 160.000 euro. Dus dit is een slecht pakket. Het helpt mij niet.”

Licht uit, kaarsjes aan
Behalve in Haren zal op zaterdag het licht op meer plekken uitblijven. Het initiatief van deze actie ontstond vorige week maandag in Amersfoort. Een patissier bedacht het idee om demonstratief het licht uit te doen, nadat een aantal raadsleden kwamen vragen hoe het met de bakkers gaat. Het idee werd verder uitgebreid door kaarsjes aan te steken om de actie extra krijgt bij te zetten.