Veel animo voor Urban Sports Event: “In de gemeente zijn hele mooie ontwikkelingen gaande”

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

Op het skatepark bij sportcentrum Kardinge kon zaterdag kennis worden gemaakt met verschillende Urban Sports. Volgens organisator Alex Tjoelker van Noordstaat is de dag een groot succes. Naast Noordstaat tekenden 84studios, TeamABC en het Colosseum voor de organisatie van de dag.

“De weergoden zijn ons goed gezind vandaag”, zegt Tjoelker. “Het is nagenoeg droog gebleven en we hebben hier vandaag een hele leuke dag. In de ochtend was het nog rustig, maar vanaf het begin van de middag kwam er een flinke aanloop op gang. Jongeren die het BMX’en willen proberen, die willen skaten, freerunnen of breakdancen. We organiseren verschillende wedstrijden waarbij er ook wat prijzengeld beschikbaar is gesteld. En het ziet er inderdaad spectaculair uit. Zo staat er hier een schans waar een jump kan worden gemaakt, waarbij men dan in een airbag belandt.”

“Je kunt op ieder moment van de dag freerunnen”
Tjoelker denkt het succes te kunnen verklaren. “Deze individuele sporten zijn ontstaan in Californië, in Amerika. Je moet je voorstellen dat de jongeren daar zo nu en dan niet konden surfen, konden niet het water op. Men is toen andere dingen gaan doen. Onder een plank hout werden wat wieltjes gezet en een nieuwe sport werd geboren. Zo werkt het hier ook. In Nederland hebben we georganiseerde en ongeorganiseerde sporten. Een voetbalwedstrijd die om 14.00 uur begint, maar het BMX’en of het freerunnen dat je op ieder moment van de dag kunt doen. Wij zien een toename. Omdat de faciliteiten er zijn, buiten maar ook bij indoorgelegenheden is er op dit gebied steeds meer mogelijk.”

“Fitnesstuinen lenen zich voor fitnessoefeningen maar ook voor het doen van ingewikkelde trucs”
En er komt nog een reden om de hoek kijken: “Het lidmaatschap van een sportvereniging kost wellicht veertig euro. Bij deze individuele sporten is er geen lidmaatschap. Je kunt gebruik maken van de faciliteiten in de openbare publieke ruimte.” Tjoelker is daarom ook blij met het beleid van de gemeente Groningen. “De fitnessplekken in de wijken schieten als paddenstoelen uit de grond. Die kunnen gebruikt worden voor fitnessoefeningen, maar ook door jongeren voor extremere sporten. Hierdoor wordt het mogelijk om op een gezonde en laagdrempelige manier met sport bezig te zijn. Het is heel belangrijk om dit te hebben. De fitnesstuinen lenen zich bijvoorbeeld heel goed voor ingewikkelde trucs.”

“Wat er in Groningen gebeurt is een heel mooi stevig begin”
Volgens Tjoelker wordt de inrichting van de publieke ruimte ook steeds belangrijker. “Als je een wijk gaat bouwen dan is het ontzettend belangrijk om goed na te denken hoe je dat het beste kunt doen. Hoe kun je door de inrichting beweging stimuleren. De gemeente Groningen doet dat al heel goed, ook omdat organisaties en groepen op het gebied van Urban Sports heel mondig zijn en de gemeente goed weten te vinden. Maar ook omdat ambtenaren van de gemeente connecties maken en luisteren. Het is een heel mooi stevig begin. Wel zien we dat er nog wel wat gewonnen kan worden. In de zomer zijn de plekken populair, in de winter bloedt het wat dood.”

Het Urban Sports Event vindt plaats in het kader van de Nationale Sportweek. Tijdens de Nationale Sportweek zetten zo’n zestig sportclubs in de gemeente Groningen hun deuren open en kun je kennis maken met verschillende sporten.

Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Foto: Rieks Oijnhausen
Deel dit artikel: