‘Door gaswinning moeten 3.300 panden in Groningen gesloopt worden’

nieuws
Foto: Quinten van Duuren

In de provincie zijn sinds 2012, toen de zwaarste aardbeving tot nu toe geregistreerd werd, 880 panden gesloopt.  Voor 3.300 panden is besloten dat ze gesloopt worden.

Dat blijkt uit cijfers van de Nationaal Coördinator Groningen die door de NOS zijn opgevraagd. Het gaat om gebouwen die onvoldoende bestand waren tegen zwaardere aardbevingen, of die onverkoopbaar waren. De meeste panden zijn gesloopt in het kader van de versterkingsoperatie. Bij 75 procent van de gesloopte gebouwen gaat het om rijtjeswoningen en appartementencomplexen. Bij 10 procent gaat het om zorggebouwen. In het gebied zijn er grote zorgen. Zo maakt de Stichting Erfgoed Loppersum zich zorgen over het verdwijnen van kenmerkende straten en beeldbepalende villa’s.

De aardbevingsgemeenten hebben, op aandringen van de voormalig Nationaal coördinator Groningen Hans Alders, een lijst gemaakt met karakteristieke panden die behouden moeten blijven. Rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten mogen sowieso niet worden gesloopt. Voor beeldbepalende en karakteristieke panden zijn de regels minder streng en zijn de kosten medebepalend. Volgens de erfgoedstichting zijn de gemeentelijke lijsten echter op een onzorgvuldige manier samengesteld en zijn er in sommige kernen al flink wat beeldbepalende gebouwen verdwenen.

Deel dit artikel: