update: Tien jaar terug in de tijd naar ‘Project X’: nieuwe podcast blikt terug op beruchte rellen in Haren

Het is bijna tien jaar geleden: ‘Project X’. Toen veranderde Haren in één grote chaos door een ‘foutje’ bij een Facebook-evenement. In de nieuwe podcast ‘Er is geen feestje’ blikken OOG-verslaggever Wouter Holsappel en Thijs Faber terug op deze ingrijpende gebeurtenis in het Groningse dorp.

Merthe Weusthuis wilde haar zestiende verjaardag op 21 september 2012 vieren met een Sweet Sixteen Party. Om ervoor te zorgen dat haar 78 Facebook-vrienden ook mensen konden uitnodigen, zette ze het evenement ‘openbaar’. Een ‘vriend’ kaapte het evenement, wat via een sneeuwbaleffect uitmondde in een invasie van het Groningse dorp door duizenden mensen. Daarbij ontstonden rellen, plunderingen, vernielingen. Ruim vijftig mensen raakten gewond, waaronder vijftien agenten.

‘Mooie, gebalanceerde terugblik’

Volgens de makers was het tienjarig jubileum van Project X een mooie aanleiding voor een ‘mooie, gebalanceerde terugblik op de gebeurtenissen’, die ook bij Holsappel en Faber in het geheugen gegrift staan.  “We waren benieuwd hoe hoofd- en bijrolspelers erop terug kijken”, aldus Faber. “Ten tijde van Project X was ik twaalf en zat ik op school in Haren. Je hoorde toen niks anders. Zelfs jaren erna, als ik vertelde dat ik Haren op school zat, was het antwoord altijd: Oh, Project X. ”

In de podcast, die de titel ‘Er is geen feestje’ draagt, gaan Holsappel en Faber in gesprek met de mensen die destijds een rol hebben gespeeld, zowel in de aanloop naar de bewuste 21 september als tijdens de beruchte vrijdagavond. “Onder meer de politie en leden van de onderzoekscommissie naar Project X komen aan het woord”, vertelt Holsappel. “Maar we wilden ook de verhalen horen van slachtoffers en van de relschoppers die de chaos in het dorp hebben veroorzaakt. Ook de media speelden een rol, want zij hebben de hype rond ‘Project X’ verder op gang geholpen.”

Volgens Faber en Holsappel is de herinnering aan Project X voor sommige betrokkenen nog steeds pijnlijk. Soms zo pijnlijk, dat zij ook tien jaar later moeite hebben met praten over de gebeurtenissen. Zo wilde Rob Bats, oud-burgemeester van de gemeente Haren, niet meewerken aan de podcast. Ook Merthe, het destijds zestienjarige meisje dat het ‘project’ onwetend in gang zette, is volgens de makers benaderd. “We hopen dat ze mee wil werken, maar begrijpen het ook als ze dat niet doet”, aldus Holsappel.

Holsappel was te gast in de OOG Ochtendshow om er nog wat dieper op in te gaan.

Eerste aflevering staat woensdag online

De trailer voor de podcast staat inmiddels online en is hieronder te beluisteren. De podcast bestaat uit vier afleveringen. Vanaf aanstaande woensdag is wekelijks een nieuwe aflevering te beluisteren via alle bekende podcast-apps.