Ruim tienduizend Stadjers dreigen in financiële problemen te komen; gemeente denkt na over extra maatregelen

Ruim tienduizend huishoudens in de gemeente Groningen dreigen in de problemen te komen vanwege de hoge energieprijzen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de gemeente Groningen. Het college van B&W denkt na over extra maatregelen om mensen die het financieel moeilijk hebben beter te helpen.

Geldgebrek dreigt

Niet alleen mensen met een uitkering dreigen in de problemen te gaan komen, maar ook werkenden met een minimuminkomen.

Onderzoeker Klaas Kloosterman zocht uit welke groepen het meest geraakt worden door de hoge energieprijzen: “Het zwaarste in de problemen komen huishoudens die al weinig geld hebben. Die een woning hebben, die niet zo energiezuinig is.”

“Omdat die mensen niet zo’n hoog inkomen hebben, hebben ze ook geen mogelijkheden om hun woning te verduurzamen. Tegelijkertijd blijven hun vaste lasten wel hetzelfde en komen ze echt in geldgebrek”, aldus Kloosterman.

Volgens de onderzoeker gaat het nu om een paar duizend huishoudens. “Als de verdubbeling van de energierekening echt doorzet, hebben we het echt over minimaal tienduizend huishoudens”, vertelt Kloosterman.

Weg naar gemeente vinden

Er dreigt dus een nieuwe groep Groningers in de problemen te komen, die eerder nooit bij de gemeente zijn geweest voor een uitkering of sociale voorzieningen. Wethouder Eelco Eikenaar: “Er komt nu een groep bij, die wellicht tot nu toe nog nooit schulden heeft gehad. En die nu door plotseling honderden euro’s per maand meer wel in de problemen komen. Dat is wel een zorgelijke situatie.”

“Het zou ook mijn oproep zijn aan deze mensen om zich vroegtijdig bij de gemeente te melden, bijvoorbeeld voor schuldhulpverlening”, aldus Eikenaar. “Wacht daar niet lang mee, want er kan hulp geboden worden. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter die hulp geboden kan worden.”

Extra maatregelen

Het gemeentebestuur denkt na wat ze dit jaar nog kan doen om mensen in hun inkomens te ondersteunen. “Met name omdat de kabinetsmaatregelen volgend jaar pas ingaan. Terwijl mensen nu al in de problemen komen. De gemeente kan niet alle problemen wegnemen”, zegt Eikenaar.

Het gemeentebestuur werkt aan een pakket maatregelen voor dit jaar. “Ik kan niet verder uitweiden waar het pakket uit bestaat, want het college heeft er nog geen besluit over genomen. Maar er zit nog iets aan te komen”, aldus Eikenaar.