Rijksuniversiteit Groningen: ‘De energielasten worden waarschijnlijk drie keer zo hoog’

De Rijksuniversiteit Groningen moet deze herfst en winter 175 panden verwarmen. Door de huidige energiecrisis gaat de RUG dit financieel zeker voelen: ze gaan van 8 miljoen per jaar waarschijnlijk naar 24 miljoen per jaar. 

De energielasten worden voor de onderwijsinstelling dus drie keer zo hoog. Reden genoeg om met besparende maatregelen te komen: ‘We hebben al in onze gebouwen de temperatuur naar beneden gebracht naar 19 graden. Dit was eerst 21 graden.’ vertelt Dick Jager, programmamanager integrale duurzaamheid van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook wil de universiteit de term ‘comfort tijden’ invoeren. Dit betekent dat tussen negen en vijf in de gebouwen een normale temperatuur heerst, maar buiten deze tijd om gaat de thermostaat naar de nachtstand. Dit is 15 graden.

Student

Zelfs met al deze besparingen moet de RUG flink gaan bijleggen. Dit betekent niet dat het collegegeld van studenten omhoog gaat: ‘Nee, nee. Dat gaat niet gebeuren.’ zegt Jager. Wel hoopt de universiteit dat de studenten willen meedenken en met tips kunnen komen om nog meer energie te kunnen besparen.