‘Respect voor Groningen’ roept op om Open Monumentendag aan te grijpen voor ‘roze’ protest

nieuws
Foto via Groninger Bodem Beweging

De initiatiefnemers van de actiemaand ‘respect voor Groningen’ zijn begonnen met het uitdelen van 10.000 meter roze lint. De groep roept iedereen op om aandacht te vestigen op het probleem van onopgelost aardbevingsschade aan monumentale gebouwen.

De actie volgt op die van Boelo ten Have en Annemarie Nijhoff uit Drieborg. Zij schilderden hun 157 jaar oude monumentale boerderij uit wanhoop roze, omdat ze al jaren wachten op de aanpak van hun zwaar beschadigde huis.

Volgens de initiatiefnemers van de actie ‘Respect voor Groningen’ (de Groninger Bodem Beweging, het Gasberaad, Chris Garrit en Sandra Beckerman) staat dit probleem niet op zichzelf en zijn veel momument-eigenaren de dupe van de Groningse gaswinning en een falend overheidsbeleid. De groep roept iedereen op om aandacht te vestigen op dit probleem is begonnen met het uitdelen van tien kilometer roze lint. De initiatiefnemers hopen dat velen het voorbeeld volgen en vanaf 10 en 11 september, tijdens Open Monumentendag, de roze ‘protestsignalen’ willen laten zien.

“We moeten samen zorgen voor het behoud van Gronings erfgoed”, schrijft Merel Jonkheid namens de Groninger Bodem Beweging. “Geef jouw karakteristieke of monumentale pand een roze tint, bijvoorbeeld door vlaggen, lint of verf, en vestig zo de aandacht op dit probleem!”

Tijdens Open Monumentendag, in het weekend van 10 en 11 september, openen 65 monumenten in de gemeente Groningen hun deuren voor het publiek.