PvdA wil gemeentelijke noodaanpak energiearmoede om schulden en afsluiting te voorkomen

nieuws
Foto: Ri via Pixabay

Volgens de Groningse PvdA-fractie doet het kabinet te weinig om de gevolgen van de torenhoge energieprijzen aan te pakken. Daarom moet ook de gemeente met een aanpak komen, zo stelt fractievoorzitter Julian Bushoff: “Het belangrijkste is dat niemand in de kou komt te staan.”

“Deze week kreeg ik nog een noodkreet van een vader”, vertelt Bushoff. “Hij is bang is dat zijn kinderen, gewoon starters met een middeninkomen, deze winter in de kou komen te zitten of zich in de schulden moeten werken vanwege een onbetaalbare energierekening.” Raadsleden Irene Huitema en Joren van Veen vullen daarom aan: “Zo lang het kabinet de noodkreten uit de samenleving niet hoort moet de gemeente zelf ook met een aanpak komen om te voorkomen dat mensen deze winter in de kou of de schulden terecht komen.”

Als het aan de PvdA ligt, maakt de gemeente afspraken met verhuurders en energiebedrijven. Als een Groninger grote betalingsachterstanden heeft of als er afsluiting van gas en licht dreigt, moet de gemeente een seintje krijgen. “De gemeente zou dan tijdig kunnen ingrijpen om schulden en afsluiting te voorkomen”, aldus Bushoff. De gemeente zou hiervoor een noodfonds moeten gaan opzetten.

De partij wil daarnaast dat Groningers veel actiever worden geïnformeerd over regelingen die de gemeente nu al biedt. Huitema: “Aanvragen van regelingen kan ingewikkeld zijn. Daar moeten we Groningers actief en laagdrempelig over informeren en bij helpen.” Ook wil de partij dat de gemeente doorpakt met hulp bij de verduurzaming van huizen, door middel van een gemeentelijk energietransitiefonds.