Politie Groningen waarschuwt voor malafide houtverkopers

nieuws
Foto: Martin Nuver & Martijn Wever - 112groningen.nl

De politie in Groningen ontvangt de laatste tijd veel meldingen over oplichting rond de aankoop van hout.

Door de forse stijging van de gasprijs is de vraag naar houtpellets en haardhout flink toegenomen. Oplichters zien daar een verdienmodel in en bieden via 60 malafide webshops zogenaamd hout te koop aan. Bestellen en betalen kan prima, maar het hout wordt nooit geleverd.

De oplichters gebruiken daarbij slinkse praktijken. Niet alle verkopers van haardhout werken via internet en de oplichters gebruiken de bedrijfsnamen van deze ondernemers om het hout aan te bieden. Zo worden ook deze legitieme aanbieders van haardhout de dupe van de oplichtingspraktijken.

De politie heeft inmiddels een lijst opgesteld met bankrekeningen en webadressen van malafide aanbieders. Groningers wordt aangeraden eerst deze lijst te raadplegen, voordat zij overgaan tot de online aanschaf van haardhout en houtpellets. De politie roept slachtoffers op vooral aangifte te komen doen.

Tips

De politie heeft daarnaast een aantal tips om niet het slachtoffer te worden van oplichting bij het kopen van haardhout. “Sommige sites zijn erbarmelijk slecht vertaald, waardoor niet bestaande houtsoorten worden vermeld zoals ‘gecomprimeerd logboek’, ‘samengeperst houten logboeken’, ‘verdichte nachtstammen’ en ‘lang houdbaar nachthout”, aldus Gijs van der Linden, teamleider bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO). “Dit soort taalgebruik alleen al zou consumenten moeten waarschuwen om alert te zijn.” Ook gebruiken malafide webwinkels vaak gebruik van buitenlandse rekeningnummers.

Op de website van de winkel kunnen klanten (als het goed is) controleren waar het bedrijf is gevestigd en of de webshop telefonisch bereikbaar is. Ook melden betrouwbare websites informatie over het  retourneren van producten. Kunt u daar op de website niets over vinden? Dan is het verstandiger om bij een andere winkel te kopen. Consumenten kunnen hier controleren of een site van een malafide handelaar is.