Notoire cybercrimineel uit Stad weet niet van ophouden en gaat stug door in zijn cel

nieuws
Foto: Nikita Belokhonov via Pexels

Een notoire cybercrimineel uit Groningen gaat, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, voor lange tijd achter slot en grendel. De officier van justitie eiste 3,5 jaar cel tegen de 22-jarige man . Zijn compagnon uit Hoogezand (22) hoorde zelfs 5,5 jaar cel tegen zich eisen.

De twee mannen worden verdacht van grootschalige phishing- en cybercrimedelicten vanuit verschillende plekken in Noord-Nederland. Naast de celstraf wil het OM dat de man uit Hoogezand ruim 150.000 euro terugbetaalt aan de Staat.

Stadjer gaat door met criminele activiteiten in cel en verslijt vier mobiele telefoons

De officier van justitie omschrijft het onderzoek als een goed plot voor een spannend boek, met name het begin. De Groninger zal al een gevangenisstraf van 3,5 jaar uit voor cybercriminaliteit. Bewaarders vonden in de zomer van vorig jaar een telefoon in de cel van de Stadjer. Daaruit bleek dat deze nooit was opgehouden met het stelselmatig oplichten van slachtoffers. De Stadjer was één telefoon kwijt, maar kort erna vonden bewaarders opnieuw een mobiele telefoon in zijn cel. Kort daarna volgden nog twee telefoons.

Op al deze telefoons stonden gegevens waaruit blijkt dat de Groninger probeerde door te gaan met internetcriminaliteit vanuit zijn gevangeniscel. Op één van zijn telefoons stonden zelfs meer dan duizend gesprekken die hij voerde op Marktplaats, in een poging mensen zover te krijgen dat ze op een linkje zouden drukken. “Mensen werden dus het slachtoffer van een cybercrimineel die vanuit de PI doorging, in afwachting van zijn hoger beroep tegen een vonnis waar het gaat over exact dezelfde werkwijze”, aldus de officier.

Duizenden gegevensbestanden, honderden slachtoffers

De telefoons uit de gevangenis zorgden er wel voor dat de 22-jarige man uit Hoogezand tegen de lamp liep. Volgens het OM was hij de persoon die ervoor zorgde dat de Stadjer door kon gaan met het oplichten van mensen. “We hebben het hier over twee verdachten die ieder voor zich bezig zijn met het plegen van cybercrime, maar ook deels hebben samengewerkt toen de Groninger hulp nodig had in de PI. En deze onderzoeken gaan vooral over twee verdachten die laten zien dat ze ondanks aanhoudingen en forse veroordelingen gewoon non-stop verder zijn gegaan met het plegen van phishing.”

De twee mannen uit de provincie stonden terecht voor phisingfraude via Marktplaats en de zogenaamde ‘vriend-in-nood’-fraude. Volgens het OM heeft de Stadjer minstens 16 slachtoffers gemaakt. Het gaat om ruim 34.000 euro. De 22-jarige man gaf hiervoor de benodigde instructies en phishingpanels, maar was ook betrokken bij het inloggen op de bankrekeningen.

De man uit Hoogezand hoorde een straf eisen die een stuk hoger is dan die van de Stadjer. Hij maakte tientallen phishingpagina’s en bestanden met gegevens, waaronder honderden bankrekeningen. Dat resulteerde volgens het OM in ten minste 258 slachtoffers. Zestien van deze personen zijn het slachtoffer van phishing via marktplaats die hij samen met de 23-jarige Stadjer heeft uitgevoerd.

Eind september uitspraak

Op 16 september staat nog een derde verdachte terecht. Daarna sluit de rechtbank het onderzoek ter terechtzitting en doet op 30 september uitspraak.