Naambordjes bij bomen Molukkenplantsoen: “Er werd gevraagd naar de naam, en zo is het ontstaan”

nieuws
Foto: Hans via Pixabay

In het Molukkenplantsoen is zondag een heuse bomenroute geopend. Ch’ing Sze Liem van de Groene KorrewegWijk spreekt van een succes.

Hoi Ch’ing Sze Liem! Hoe is de opening verlopen?
“Dat was wel een teleurstelling. De regen kwam met bakken uit de hemel. De bedoeling was om met een gids de route langs de verschillende bomen te lopen. Uiteindelijk hebben we dat ook gedaan, maar de belangstelling was heel mager. Er waren van de mensen die zich aan hadden gemeld twee mensen die uiteindelijk vanwege de regen afgehaakt zijn. Dat was jammer, maar met de rest van het gezelschap hebben we uiteindelijk toch de tocht kunnen lopen.”

De bomenroute voert langs verschillende bijzondere bomen in het Molukkenplantsoen waar sinds kort een bordje met de naam van de boom staat hè?
“Het idee is ruim een jaar geleden ontstaan. Iemand die zei, wat een mooie grote bomen staan daar. Maar hoe heten ze eigenlijk? En dat heeft ons wakker gemaakt. Toen is het idee ontstaan om bordjes bij de meest bijzondere bomen te plaatsen. Uiteindelijk zijn het 42 bordjes geworden met daarop de Latijnse naam en de Nederlandse naam van de boom. Je kunt dan zelf meer informatie over deze boom opzoeken”

Hoe kan het dat het project zo lang geduurd heeft?
“Dat komt omdat er verschillende partijen bij betrokken waren. Vorig jaar zomer hebben we een inventarisatie in het plantsoen gedaan. We wilden toen de bordjes ook al plaatsen, maar de gemeente Groningen liet weten dat zij dat graag zelf wilden doen. Ze waren bang dat we wellicht de wortels van de bomen zouden beschadigen. We waren dus afhankelijk van wanneer de gemeente tijd zou hebben. Inmiddels staan de bordjes er, en we zijn er super blij mee.”

Hoe bijzonder zijn de bomen in het Molukkenplantsoen?
“Populieren en abelen vind je bijvoorbeeld overal. Vooral langs Rijkswegen. Hier in het plantsoen staan ze ook, en wat ze zo bijzonder maakt is de leeftijd en de omvang. Het gaat om hele oude en hele grote bomen. Deze naambordjes werken twee kanten op. Enerzijds is het educatief. Anderzijds zorgt zo’n bordje ervoor dat je na gaat denken. Je wordt geconfronteerd met dat iets heel bijzonder is. Een mooi voorbeeld is een appje dat ik eerder vandaag kreeg van een mevrouw die hier al ruim zeventig jaar woont. Ze wist helemaal niet dat de bomen zo bijzonder zijn. Dat zag ze nu pas in.”

Het project werd vanochtend geopend met een bomenroute. Die route kan de komende tijd ook gelopen worden hè?
“Klopt. Bij de bomenroute hoort een A3-folder die we in drieën gevouwd hebben. Die is te vinden in onder andere het Floreshuis maar ook bij de supermarkt in de wijk. Op deze folder staat een uitleg, en staat de route beschreven. De nummers op de plattegrond corresponderen met de paaltjes die op de route zijn te vinden.”

Wie Molukkenplantsoen zegt, zegt automatisch ook basisschool Het Karrepad. Willen jullie hen er ook bij betrekken?
“Dat hadden we vandaag bij de opening graag gewild met een speurtocht. Met het Karrepad is samengewerkt voor een Bomenspeurtocht. Er valt veel te winnen op natuur-educatief gebied. Op dit moment werkt de school ook nog aan een andere speurtocht door de wijk. Zij wilden deze twee combineren, maar deze tweede speurtocht zou dan pas ergens in oktober klaar zijn, en dat is voor ons te laat, omdat de herfst dan de meeste bladeren heeft verzwolgen. We vonden daarom dat we het nu moesten doen.”

En ik heb begrepen dat er misschien komend voorjaar wat leuks gaat gebeuren?
“Daar denken we wel over na inderdaad. Om een zelfde rondleiding met gids komend voorjaar te organiseren in de periode wanneer alles tot bloei komt. Dat de bollen bloeien, en de bloesem verschijnt. En weet je wat leuk is? Ondertussen krijg ik berichtjes binnen van mensen die zeggen dat ze route en de bordjes helemaal geweldig vinden. Dat is toch mooi?”