Mondkapjes weer volop terug in het straatbeeld?

Omdat het aantal coronabesmettingen weer stijgt, zouden we weer vaker mondkapjes moeten dragen. Dit vindt viroloog Bert Niesters van het UMCG.

Sinds vorige week is het aantal corona patiënten in ziekenhuizen gestegen met 30 procent. Volgens Niesters zouden mensen met een kwetsbare gezondheid daarom voorlopig nog even grote mensenmassa’s moeten mijden.

Het is inmiddels algemeen bekend hoe we de verspreiding van het virus tegen kunnen gaan. Handen wassen, afstand houden, ventileren, maar dus ook mondkapjes dragen bij het terugdringen van het virus, zo stelt Niesters: “En dat moet je dan niet gek vinden. Er zijn mensen die zeggen: ‘Doe niet zo flauw, ik ben niet gevaccineerd en ik ben niet ziek geworden’. Dat is hartstikke mooi, maar ik ben wel ziek geworden aan het begin van de coronacrisis en heb er nog steeds last van. Het is nu twee jaar later en ik ben dus wat voorzichtiger”.

Niesters verwacht niet dat corona weer keihard gaat toeslaan: “Mensen die nu besmet raken zijn vaker licht verkouden. Sommige zijn ernstiger ziek en moeten een paar dagen thuis blijven en een enkeling moet in het ziekenhuis opgenomen worden. Maar ik denk niet dat er weer een variant komt die ons terug brengt naar dag nul.”