Man schiet met gelblaster vanuit auto in het rond: “Hoe bedenk je dit?!”

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Politieagenten hebben zondagmiddag een gelblaster in beslag genomen die gebruikt werd om in het wilde weg rond te schieten. Dat meldt de politie op sociale media.

“De persoon reed bij het Hoornsemeer en schoot met een gelblaster in het rond”, vertelt de politie. “Na verschillende meldingen hebben wij de man kunnen achterhalen, en we hebben dit wapen in beslag kunnen nemen. Hoe bedenk je dit?!” Met gelblasters kunnen in een hoog tempo gelballen afgeschoten worden. De populariteit van het wapen hangt samen met een trend op het platform TikTok. Gebruikers van de gelblasters filmen hoe ze voorbijgangers beschieten. De beelden worden dan op het platform geplaatst, waarbij het dan draait om de schrikreactie.

De afgelopen periode moesten agenten meermaals in actie komen. Behalve in Groningen kwamen er ook meldingen uit Utrecht, Breda en Rotterdam. De politie is niet blij met de nepwapens. “Mensen in de auto kunnen ervan schrikken en het kan letsel opleveren als het van dichtbij wordt afgevuurd”, laat een woordvoerder van de landelijke politie eerder deze maand aan het ANP weten. “En het gevaarlijkste misschien nog: de politie kan niet altijd direct inschatten dat het gaat om een nepwapen. Het kan dan zeker voorkomen dat je onder schot wordt gehouden door agenten en dan luistert het nauw of iemand de instructies opvolgt. We kunnen geen risico nemen.” Gelblasters zijn in Nederland verboden om op de openbare straat te gebruiken. Wie op mensen schiet maakt zich schuldig aan openlijke geweldpleging.