Koele vrijdag met buitjes en gure wind leiden naar ‘herfstachtig’ weekend

nieuws
Foto: Martin Nuver (112 Groningen)

Op een herleving van de nazomer hoeft Groningen de komende dagen niet te rekenen. Vrijdag is er nog wat zon, maar trekken ook de eerste herfstbuitjes over de provincie. Ook tijdens het weekend zijn er meermaals buien actief en waait er een vrij krachtige wind, stelt OOG-weerman Johan Kamphuis.

Vrijdag is een lichte voorbode voor de rest van het weekend, voorspelt Kamphuis: “Er is af en toe zon, maar er valt zo nu en dan ook een (korte) bui. Later in de middag en de avond vallen er meer buien, met kans op onweer en windstoten. Het is koel bij 16 graden en er waait een gure noordwestenwind.”

Met name aan de kust kunnen onweersbuien voor harde windstoten zorgen. Voor deze gebieden heeft het KNMI de weerswaarschuwing ‘code geel’ afgegeven. De waarschuwing geldt vanaf 12.00 uur tot middernacht.

Zaterdag gaat het er volgens Kamphuis nog wat harder aan toe qua buien: “Dan vallen er enkele ‘herfstbuien’ met soms flink wat regen en een slag onweer. De vrij krachtige noordwestenwind en de maximumtemperatuur van slechts 14 of 15 graden maken het herfstachtig. In de nacht volgen meer buien en ook zondag zijn er wederom buien actief, nog altijd met kans op een slag onweer.” In de loop van zondag draait het weer iets om, besluit Kamphuis: “Dan winnen opklaringen terrein. Het blijft ronduit koel bij 13 of 14 graden. De noordwestenwind blijft staan en is vrij krachtig.”

Na het weekend zijn er in eerste instantie weinig veranderingen, aldus Kamphuis: “Maar vanaf dinsdag neemt de neerslagkans snel af. De zon gaat wat vaker schijnen en het kwik loopt op naar 16 tot 18 graden. Ook de wind neemt af en zo nu en dan is het zelfs een beetje nazomer!”