Kinderen met beperking testen speeltuin Stadspark tijdens opening Nationale Sportweek

Vanaf vrijdag staat Groningen ruim een week in het teken van sport en bewegen. Wethouder Inge Jongman opende vrijdagochtend de Groningse activiteiten voor de negentiende Nationale Sportweek in de speeltuin in het Stadspark.

De opening vond met een reden plaats in de speeltuin in het Stadspark. Een groep kinderen van de Mytylschool in Haren en de Van Lieflandschool aan de Paterswoldseweg ging, na de opening door Jongman, de speeltuin in om de toestellen te keuren op toegankelijkheid. Aan het einde van de ochtend maken de leerlingen gezamenlijk een rapport op met hun bevindingen. Met de ’testochtend’ in de speeltuin hoopt Sport050 op meer aandacht voor de toegankelijkheid van speelplekken in de gemeente.

Inclusiviteit is één van de thema’s van de activiteiten voor de Sportweek in Groningen. “We willen dat sport toegankelijk en inclusief is”, aldus Jongman. “Dat betekent dat iedereen de gelegenheid moet hebben om te kunnen sporten, ongeacht fysieke gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie. Daarom is deze sportweek ook zo belangrijk, want we laten zien hoe gezond en vooral ook hoe leuk sporten en bewegen is.”

Jongeren centraal tijdens Sportweek

Naast inclusiviteit zet NOC/NSF dit jaar vooral in op het stimuleren van de jeugd om te bewegen. Het programma van de rest van de sportweek is dan ook vooral gericht op activiteiten voor jongeren. Zo is er een Urban Sports Event en een beweegfestival op Kardinge, houdt studentensportvereniging ACLO een Open Huis en wordt er een evenement gehouden rond een sportieve start van het schooljaar. Maar ook het bredere publiek wordt niet vergeten, met de start van het ijsseizoen in Kardinge, de MartiniMarathon en de Thaisner Dörpsrun.

Daarnaast zetten zo’n 60 sportclubs in de gemeente Groningen hun deuren open. Zo kunnen Groningers kennis maken met verschillende sporten. Onder meer Shorttrackvereniging Groningen, Dance Division Dijkmansport en de framerunners van Groningen Atletiek doen mee met gratis proeflessen. Inschrijven voor deze proeflessen kan nu al, via de website van Sport050.

Het programma van de Nationale Sportweek in Groningen duurt tot en met zondag 25 september.