ISO: ‘Miljoenennota betekent bijna halfvol glas’

nieuws
Foto: ingezonden

Een gedeelte van de studenten die aanspraak gaat maken op de basisbeurs, gaat profiteren van de maatregelen uit de Miljoenennota die dinsdag werd gepresenteerd. Maar volgens het Interstedelijk Studenten Overleg gaat een grote groep komend jaar geen recht hebben op de basisbeurs.

Het kabinet heeft aangekondigd de basisbeurs voor uitwonende studenten tijdelijk te verhogen. Hiervoor wordt vijfhonderd miljoen euro uitgetrokken: 165 per maand per student extra. Uitwonende studenten krijgen 439 per maand aan basisbeurs.

Volgens het ISO gaan deze maatregelen aankomende studenten erg helpen. Maar voor de studenten die aan het einde van hun studie zitten of van wie de nominale studieduur al verstreken is, neemt het geen zorgen weg, zo stelt ISO-voorzitter Terri van der Velden: “Een grote groep studenten ziet opnieuw het geld aan hun neus voorbijgaan. Dit is een groep die wel alle financiële lasten van deze tijden ervaart, maar geen vruchten plukt van deze maatregel. Het is wrang dat deze groep opnieuw op geen steun kan rekenen. Tegelijkertijd zien we wel de lucht die het gaat scheppen voor de studenten van volgend jaar, dus het geeft een dubbel gevoel.”

Volgens het ISO zijn de verhoging van de zorgtoeslag en het minimumloon niet voldoende om de financiële lasten van deze studenten weg te nemen, met de lening die hen boven het hoofd hangt. Van der Velden: “De financiële situatie van veel studenten zal aanzienlijk verbeteren, maar dit zijn de eerste knoppen waaraan gedraaid kon worden. Uiteindelijk hopen we op
maatregelen die de positie van meer studenten structureel zullen verbeteren.”

Deel dit artikel: