Groningse frisbeevereniging is op zoek naar jonge leden: “Aantal kinderen en tieners houdt niet over”

nieuws
Foto: André Witkam

De Groningse frisbeevereniging Gronical Dizziness staat er goed voor en er worden mooie resultaten geboekt in de competities. Volgens Annegien Langeloo van de vereniging ontbreekt het echter aan jonge leden.

Hoi Annegien! Jullie hadden vanavond een open training om geïnteresseerde kinderen en tieners te enthousiasmeren. Hoe ging dat?
“Dat ging heel goed. We hebben een hele leuke training gehad. Naast onze reguliere leden mochten we vier geïnteresseerden verwelkomen. Dat klinkt als weinig, maar als je kijkt naar de huidige ledenaantallen bij de jeugd, dan zouden we heel blij zijn met deze vier, als zij besluiten om zich aan ons te binden.”

Hoe komt het dat de belangstelling in deze leeftijdsgroep het wat af laat weten?
“Bij Gronical Dizziness werken we met een aantal groepen. Onder de 11, onder de 14 en onder de 17. Bij deze groepen is het lastig om nieuwe leden te vinden. Kinderen kiezen op de basisschool vaak al hun sport. Eenmaal op de middelbare school wordt er niet snel meer geswitcht. Men gaat dan door met de sport waar ze mee begonnen zijn, of men stopt helemaal met sporten. De frisbeesport staat op jonge leeftijd nog te weinig op de radar.”

Nu bieden jullie een open training aan. Kan het wellicht ook andersom, dat jullie de kinderen bezoeken?
“Dat doen we al. We geven best wel veel workshops en clinics op basisscholen. En we hebben een leentas. Eigenlijk is dat wel een mooi verhaal. Het is tijdens de coronatijd ontstaan toen buitenstaanders geen lessen mochten geven op scholen. Deze leentas kan een tijdje op een school staan waar een gymdocent gebruik van kan maken. Er zitten materialen in en er zijn spelopdrachten in te vinden. Daar kan een bepaalde periode gebruik van worden gemaakt. En eigenlijk is dat heel fijn. Een workshop is kort en krachtig. Met deze leentas kan er een bepaalde periode aandacht worden besteed aan de frisbeesport.”

Ondertussen zien we dat het leven duurder wordt. Kan dat ook een reden zijn? Dat ouders bezuinigen op lidmaatschappen voor sportverenigingen van hun kinderen?
“Ik heb laatst wel een bericht gelezen van NOC*NSF dat hier melding van maakte. Persoonlijk denk ik dat het in Groningen mee valt, ook omdat er hele goede regelingen zijn die door de gemeente worden aangeboden. Daarnaast is Ultimate Frisbee een relatief goedkope sport om te beoefenen. Je hebt alleen voetbalschoenen en een frisbee nodig. Maar inderdaad. Het kan een reden zijn. Hoewel ik denk dat het hier niet direct speelt.”

De zoektocht naar jonge leden. Hoe gaat het verder met jullie als vereniging?
“Ja, eigenlijk is dat wel bijzonder. We hebben veel aanloop van studenten. Dus in de oudere leeftijdsgroepen gaat het ontzettend goed. Tijdens de coronaperiode hadden we ook geen last van leden die hun lidmaatschap op zegden, in tegenstelling tot andere sportverenigingen waar dit wel speelde. Wij kregen juist meer leden. Veel studenten zaten thuis en vonden bij ons een uitlaatklep.”

Hoe komt dat? Wat is het geheim?
“Afgezien van de perioden waarbij alles stil lag was er bij ons al heel snel weer iets mogelijk. Zo kon er bijvoorbeeld al vrij snel in kleine groepjes weer getraind worden. Dat hebben we perfect in kunnen richten waarbij we er voor zorgden dat er geen andere onderlinge contacten mogelijk waren.”

Terug naar de jeugd. Want uiteindelijk gaat het ook best wel goed met mooie resultaten op het EK en WK afgelopen zomer in Polen …
“Klopt. Vijf spelers van ons waren geselecteerd voor het EK en WK dat gehouden werd in Polen. Je kunt dat vergelijken met een bondscoach die op zoek gaat naar de beste spelers. Binnen onze tak van sport zijn er selectiewedstrijden. Twee spelers van onze vereniging konden deelnemen aan het EK onder de 17. Drie spelers kregen een plekje in het team onder de 19. Met mooie resultaten. Op het EK werd een achtste plek behaald, en op het WK een vijfde plek. Als vereniging zijn we natuurlijk ontzettend trots.”

Wellicht zijn er kinderen of ouders die dit artikel lezen, en die misschien nieuwsgierig zijn geworden …
“Kinderen vanaf 8 jaar oud, en tieners, zijn bij ons elke maandagavond welkom op Sportpark het Noorden. Daar hebben we dan onze training, en elke training is een open training. Dat betekent dat je mee mag doen om te kijken of het wat voor je is. En wat ook wel leuk is om te vertellen is dat komende zondag er een toernooi bij ons plaatsvindt waarbij de hoogste teams van het land op het veld staan. Dat gaat denk ik heel leuk worden!”

Meer informatie vind je op deze website.

Deel dit artikel: