GroenLinks en ChristenUnie: ‘Breid Groningse waterreserves snel uit’

nieuws
Foto: Waterbedrijf Groningen

Meer woningbouw, uitbreiding van de industrie en meer watergebruik door particulieren. Kan dat allemaal nog wel in Groningen, nu bekend is dat de beschikbaarheid van drinkwater onder druk staat? De Statenfracties van GroenLinks en de ChristenUnie willen opheldering van het provinciebestuur.

Waterbedrijf Groningen deed maandagmiddag een noodoproep uitgaan naar regionale en landelijke bestuurders. Als er nu geen maatregelen genomen worden, komt de leveringszekerheid voor drinkwater in gevaar. Drinkwaterbedrijven hebben te maken met een toenemende vraag naar water, veroorzaakt door bevolkingsgroei en economische groei. Maar er is weinig water beschikbaar waar het Waterbedrijf drinkwater van kan maken. Daarnaast zorgen vervuiling van landbouw, industrie en huishoudens voor steeds viezer water.

De Statenfracties van de ChristenUnie en GroenLinks vragen zich nu af of de grote woningbouwplannen en uitbreiding van de industrie in Groningen doorgang kan vinden, nu bekend is dat er een tekort dreigt aan schoon water. Statenlid Nadja Siersema (GroenLinks): “Gekeken moet worden of het waterverbruik van de industrie omlaag kan en dat zo min mogelijk drinkwater wordt gebruikt bij de productie.” Daarnaast zijn er volgens de partijen oplossingen om het tekort aan water aan te vullen. Zo moeten de provincie, de waterschappen en het Waterbedrijf ook kijken naar nieuwe ondergrondse watervoorraden binnen de provinciegrenzen.

Ook gemeenteraad roert zich rond dreigend tekort

Ook raadsfracties binnen de gemeente Groningen maken zich zorgen over het dreigende tekort aan drinkwater. De fracties van D66 en GroenLinks vragen zich af wat de noodkreet van het Waterbedrijf betekent voor de inwoners van de gemeente.  Andrea Poelstra (D66): “We willen graag weten of de Gemeente hierop voorbereid is, en hoe het College het waterbedrijf helpt om maatregelen te nemen.”