Raadsfracties willen snel vergunningsplicht voor kleine evenementen met dieren

nieuws
Foto: Geralt via Pixabay

De gemeente Groningen moet zo snel mogelijk een vergunningplicht invoeren voor kleine evenementen met dieren. Daarvoor pleiten de Partij voor de Dieren en GroenLinks. De partijen komen met de oproep, nadat er tijdens de viering van het Groningens Ontzet dieren werden gebruikt tijdens een kinderprogramma op het Guyotplein.

Op zaterdag 27 augustus organiseerde Volksvermaken een kinderprogramma op het plein, onder andere met een roofvogelshow, het knuffelen van konijnen, cavia’s en kippen, een reptielenshow en ponyrijden.

Dat strookt volgens de partijen niet met het coalitieakkoord van half juli (lees: ‘We hanteren een voorkeursbeleid voor evenementen zonder dieren. Voor vergunningsaanvragen voor evenementen met dieren, geldt dat we deze toetsen aan dierenwelzijnseisen’) en met de Nota Dieren uit 2021 (lees: ‘We hebben de ambitie om een vergunningplicht in te voeren voor kleine evenementen met dieren die nu met een melding kunnen volstaan’.)

Uit ambtelijk navragen blijkt volgens de PvdD en GroenLinks dat dat de gemeente werd ‘overvallen’ door deze activiteiten met dieren. Dat is niet de eerste keer, aldus de twee partijen. Tijdens Zomerfolk in 2019 werd een roofvogelshow niet opgenomen in het draaiboek voor de vergunningsaanvraag. Daarom moet er, zo stellen de fracties, zo snel mogelijk een vergunningplicht komen voor kleine evenementen met dieren.

“In het verleden zijn dierverhuurbedrijven meermaals op de vingers getikt vanwege niet voldoen aan transporteisen en gebrekkige huisvesting”, schrijven de twee partijen aan het college. “Ook is het gebruik van exotische en wilde dieren zoals roofvogels en reptielen op deze manier onwenselijk, omdat zij niet hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Daarnaast staan cavia’s en konijnen erom bekend dat het angstige, schrikachtige dieren zijn.”