Gemeente gaat ecologisch onderzoek doen in aanloop naar concert Rammstein Stadspark

nieuws
Foto: Dennis Radaelli via WikiMedia Commons (CC 4.0 SA)

De gemeente Groningen gaat in de aanloop naar het concert van Rammstein in het Stadspark een ecologisch onderzoek uitvoeren. Dat heeft wethouder Manouska Molema (GroenLinks) van Evenementen woensdag laten weten.

Molema reageerde daarmee op vragen van de fractie van de Partij voor de Dieren. Raadslid Janette Bosma van deze partij: “Vorige week werd duidelijk dat komende zomer Rammstein naar het Stadspark komt. Dat is minder goed nieuws voor de bewoners en omwonenden van het Stadspark, zeker met het oog op het broedseizoen. Rammstein staat immers bekend als een artiest die veel lawaai maakt en vuurwerk, vuur en zwarte rook gebruikt. Op dit moment is het onduidelijk in hoeverre dieren last hebben van evenementen in het Stadspark. Ziet het gemeentebestuur iets in een ecologisch onderzoek naar de gevoeligheid en mogelijke verstoring van flora en fauna tijdens evenementen?”

Wethouder Manouska Molema (GroenLinks): “Bij ieder grootschalig evenement gaan we een scan uitvoeren”
Wethouder Molema: “Dat Rammstein naar Groningen komt is voor de stad fantastisch. Fans in de gemeente zullen in hun nopjes zijn, en het zal ook betekenen dat er veel fans uit het buitenland naar Groningen komen. Maar het roept tegelijkertijd de vraag op wat je kunt doen aan duurzaamheid. Daar hebben we zorgvuldig naar gekeken. Rammstein heeft afgelopen zomer opgetreden in Nijmegen. Daarom hebben we ook contact gelegd met de Gelderse gemeente. Heel concreet zullen we een aantal weken voor het concert een scan uitvoeren in het Stadspark om te kijken wie de bewoners precies zijn, en waar we rekening mee moeten houden. De bedoeling is dat we in de toekomst bij ieder grootschalig evenement een scan uit gaan voeren over de situatie in het Stadspark. De resultaten hiervan gebruiken we of dieren ook eventueel bescherming nodig hebben voor tijdens het concert.”

Mirjam Gietema (D66): “Is er het afgelopen seizoen ook rekening gehouden met ecologie?”
Raadslid Mirjam Gietema van D66: “Ook de afgelopen periode hebben er in het Stadspark al grote evenementen plaatsgevonden waar meer dan 40.000 bezoekers op afkwamen. Is er toen ook rekening gehouden met de ecologie? Hoe verhoudt dit zich?” Molema: “Bij grootschalige evenementen zoek je naar een goede balans. Het is belangrijk om te denken aan bewustwording, waar moet je rekening mee moet houden. Je hebt het over een periode die gerekend wordt tot het broedseizoen, en daar moet je zorgvuldig mee omgaan. Wat is de impact? Dit verhaal is overigens onderdeel van het evenementenbeleid dat later dit seizoen aan de orde zal komen, en waar duurzaamheid en ecologie in mee worden genomen.”

Ietje Jacobs-Setz (VVD): “Kunnen we straks bij ieder evenement vragen verwachten?”
De vragen van de Partij voor de Dieren kunnen wel op een scherpe opmerking van fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz van de VVD rekenen: “In het Stadspark vinden evenementen plaats die niet tot de categorie silent disco gerekend kunnen worden. Krijgen we straks bij elk evenement dat zich aandient, vragen van jullie als partij?” Raadslid Bosma: “Als partij zijn we niet tegen evenementen. Maar we vinden het wel belangrijk om rekening te houden met dieren en duurzaamheid.”

Het concert van Rammstein vindt plaats op 6 juli 2023.