Niet meer gas uit Groningen; vanaf 1 oktober gaat veld op waakvlam

nieuws
Foto: Rijksoverheid

De ministerraad nam maandagmiddag een besluit over hoeveel gas er komend gasjaar (van 1 oktober tot 30 september) uit de Groningse bodem moet gaan komen. De zogenaamde ‘waakvlam’ betekent een winning van ongeveer 2,8 miljard kubieke meter aardgas.

Dat is nodig, omdat de gasputten zonder winning niet kunnen worden heropend. In de eerste helft van het gasjaar blijven alle huidige elf productielocaties open. Als er geen onvoorziene omstandigheden zijn, gaan zes van de elf productielocaties vanaf april dicht.

Gasveld uiterlijk 2024 dicht.

Of dat kan, is volgens Vijlbrief afhankelijk van de geopolitieke situatie op dat moment. Als de geopolitieke situatie het toelaat, wil het kabinet de gaswinning uit het Groningenveld stoppen in het najaar van 2023 of uiterlijk in 2024. Winning blijft tot die tijd mogelijk, maar volgens het kabinet alleen in uiterste nood. “Alleen als de veiligheid van mensen in het geding komt, omdat we bijvoorbeeld geen gas meer hebben om ziekenhuizen te verwarmen of te koken, komt de mogelijke inzet van Gronings gas ter discussie. Alleen als het echt niet anders kan”, aldus het Kabinet.

Vijlbrief houdt voet bij stuk

In de afgelopen periode, met energieprijzen die tot recordhoogtes stijgen, lag er veel druk op het kabinet om de gaswinning uit het Groningenveld langer mogelijk te maken. Maar Vijlbrief houdt voet bij stuk. “Met elke aardbeving in Groningen, zoals zaterdag nog bij Uithuizen, worden de Groningers weer opgeschrikt”, aldus Vijlbrief. “De schade aan huizen, maar zeker ook de impact op Groningers is enorm. Daarom willen we zo snel mogelijk stoppen met de gaswinning uit het Groningenveld.”