FNV vindt nieuw loonbod NS onvoldoende en wil doorgaan met staken

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

Vakbond FNV noemt het nieuwe loonbod van de Nederlandse Spoorwegen vooralsnog onvoldoende om de aanstaande stakingen terug te trekken. De vakbond sluit zich daarbij aan bij vakbond VVMC.

“Er is nog geen cao-akkoord”, laat Henri Janssen van vakbond FNV weten. “Daarom gaat de staking die voor aanstaande vrijdag is aangekondigd in de regio’s Noordwest en West dus door.” De bedoeling is dat volgende week dinsdag het treinverkeer rondom Groningen wordt platgelegd. FNV eist bij een nieuwe cao dat machinisten, conducteurs en ander treinpersoneel volledig gecompenseerd worden voor de hoge inflatie. In het bod van de NS, dat dinsdagmiddag op tafel werd gelegd, blijkt dat het bedrijf daar niet aan tegemoet komt. Wel noemt Janssen het aanbod een eerste aanzet om de onderhandelingen mee te starten.

Vakbonden FNV, CNV en VVMC gaan woensdagochtend gezamenlijk overleggen over het bod. Jerry Piqué van CNV laat weten dat wat hen betreft er wel wordt ingegaan op het bod. VVMC is niet tevreden en wil dat er meer op tafel komt. In het nieuwe voorstel biedt de NS aan om met terugwerkende kracht per 1 juli de lonen met 5 procent te verhogen en om medewerkers een eenmalige uitkering van 650 euro te geven. Op 1 januari 2023 zou er nog eens 2,5 procent bijkomen. Daarnaast wil de NS een minimumloon van 14 euro in de cao vastleggen en wil het afspraken maken hoe er omgegaan moet worden met de onzekerheid van de inflatieontwikkeling. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 4,5 procent per jaar plus een volwaardige december-uitkering van 8,33%.