Explosies bij Nord Stream hebben verstrekkende gevolgen: “Hoop snel herstel gasmarkt is weg”

nieuws
Rechtenvrije foto via pxhere.com

De twee explosies bij de gasleidingen van Nord Stream hebben verstrekkende gevolgen. Dat zegt energiedeskundige Martien Visser, die lector is aan de Hanzehogeschool bij Nieuwsuur.

“De gevolgen van de explosies gaan verder dan alleen de ontploffingen zelf. De hoop die de energiebedrijven hadden op een snel herstel van de gasmarkt, en mogelijke gasleveringen na Kerstmis, is weg”, vertelt Visser. Volgens de lector is de kans dat er op korte termijn Russisch gas geleverd kan worden zo ongeveer nul. “De twee leidingen kunnen als onbruikbaar worden bestempeld.”

De Nord Stream 1 en 2 zijn belangrijke gasleidingen in de Oostzee die Rusland met Europa verbinden. In het afgelopen etmaal zijn er drie lekkages ontdekt, die naar alle waarschijnlijkheid ontstaan zijn door twee zware onderwaterexplosies. Volgens de Deense autoriteiten moeten de ontploffingen opzettelijk zijn veroorzaakt. De verwachting is dat de explosies hun weerslag zullen hebben op de gasmarkt en de daarbij behorende prijzen, omdat gas uit Noorwegen via vergelijkbare pijpleidingen naar Polen wordt getransporteerd, die nu ineens erg kwetsbaar blijken te zijn.