Egeltelling van start: “Wat is de invloed van de droge zomer op het aantal egels?”

nieuws
Foto: Brian Ford from FreeImages

Dit weekend vindt de landelijke egeltelling plaats. Zie je een egel dan wordt gevraagd om deze informatie door te geven via Tuintelling.

Volgens de Zoogdiervereniging is het een belangrijk weekend omdat met de telling in beeld kan worden gebracht hoe het eigenlijk gaat met de egels. De laatste jaren ziet men dat het aantal egels in Nederland afneemt. Oorzaak zijn de extreme droogtes en de warme zomers. Omstandigheden die slecht zijn voor het grootbrengen van jonge egels. Ook de afgelopen zomer was warm en droog en daarom is de verwachting dat de egelpopulatie zich niet heeft kunnen herstellen.

Waarneming
Meedoen aan de telling is simpel. Er wordt gevraagd om extra goed op te letten. Egels laten zich meestal zien in de schemertijd. Zie je een egel in je tuin, ga dan naar de website van Tuintelling, en geef door hoeveel egels je gezien hebt. Ook als je geen egels gezien hebt is dit waardevolle informatie om door te geven. Maak je een ommetje en zie je elders, dus niet in je eigen tuin, een egel, dan kun je de waarneming doorgeven via de website van Tel mee.

Egelsnelweg
Voor mensen die zich afvragen hoe ze hun tuin het beste in kunnen richten voor de egel, heeft de Zoogdiervereniging een aantal tips. Zo vinden egels het fijn als er in een tuin verschillende planten, insecten en bodemdieren leven. Dit kun je bereiken door in je tuin afwisseling aan te brengen tussen gras, struiken en andere planten. Ook rommelige hoekjes in de tuin zijn belangrijk. Haal tegels weg en plant groen. En zorg ook dat egels makkelijk de tuin in kunnen door bijvoorbeeld doorkruipgaatjes in schuttingen. Als je de tuinen van meerdere buren op deze manier met elkaar verbindt, ontstaat er een zogeheten egelsnelweg.