Drugsgebruik in Groningen: ‘zorgelijke cijfers’

Er is in Groningen sprake van een fors gebruik van onder meer cocaïne. De gemeente spreekt van zorgelijke cijfers.

Dit blijkt uit onderzoek van het water bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Garmerwolde door het Kiwa Water Research Institute (KWR). De gemeente had vorig jaar toegezegd, een rioolwateronderzoek uit te voeren naar het gebruik van drugs. KWR meet drugsresten in het rioolwater, onder meer van cocaïne, crystal meth, ecstacy, amfetamine, 3- en 4-MMC en cannabis.

Uit het onderzoeksrapport komen opvallende zaken naar voren: er is sprake van een zeer fors gebruik van cocaïne en van 3- en 4-MMC, vergelijkbaar met Amsterdam en Rotterdam. In Groningen wordt het meeste cannabis gebruikt van alle gemeten gemeenten. Het gemeentebestuur vindt dat zorgelijk: drugsgebruik wordt namelijk normaler gevonden, en lijkt een breder wordende groep aan te spreken, waaronder veel jongeren en studenten.

Om een completer beeld te krijgen wil de gemeente meer inzicht krijgen in het aantal gebruikers, de doelgroepen, de locaties waar gebruikt wordt, en de omvang van de lokale drugsmarkt. Uit gesprekken met de politie, GGD, VNN en WIJ blijkt dat die partners de uitkomsten van het rioolwateronderzoek ook zorgelijk vinden. De gemeente gaat bekijken wat er mogelijk is om via preventie het gebruik terug te dringen.