“Deuren van winkels sluiten als je open bent en winterverlichting minder lang laten branden”

nieuws
Foto: Henk Ellérie

De Groningen City Club start aan het einde van komende week een campagne dat bij moet dragen aan de energiebewustwording bij ondernemers.

“Er komt veel op ons af”, vertelt voorzitter Eric Bos van de GCC. “Zelf merk je het misschien al, wanneer je energiecontract is afgelopen, en je maandprijs iedere keer hoger wordt. Ook ondernemers hebben daar mee te maken. Door zelf de handschoen op te pakken en bewustwording te creeëren willen we ondernemers uitdagen om energie te besparen. Het gaat om een campagne die zal bestaan uit een stuk of tien aanbevelingen hoe we op een verantwoorde manier om kunnen gaan met energie.”

“Met het sluiten van deuren bespaar je veertig procent op je energierekening”
Volgens Bos is het ook bittere noodzaak. “We hebben het over krankzinnige bedragen die we nu moeten betalen. Hoe kunnen we helpen om ondernemers de winter door te helpen? Er zijn bedrijven die voorheen 500 euro voor aardgas betaalden en nu maandelijks 5.000 euro neer moeten leggen. In sommige gevallen nog meer. Branches waar veel gas en elektra nodig is voor de bedrijfsvoering, zoals bakkers en cafetaria’s, die hebben het zwaar. Eén van de aanbevelingen is om deuren van winkels gesloten te houden terwijl je wel open bent. Dit hebben we een aantal jaren geleden al eens geopperd. We kregen toen het verwijt dat het maar weinig oplevert. Onderzoek in Antwerpen heeft echter uitgewezen dat je met de maatregel veertig procent op je energierekening kunt besparen. Met een simpele maatregel is dat snel verdiend. En zo kun je ook kijken naar het gebruik van verlichting.”

“Feestverlichting in winterperiode minder lang laten branden”
De GCC kijkt daarbij ook naar zichzelf. “We kunnen adviezen geven, maar we hebben ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld als het gaat om de feestverlichting in de winterperiode. Eén van de opties die op tafel ligt is bijvoorbeeld om die verlichting op een later moment te ontsteken, en op een eerdere datum weer uit te schakelen. En ook kun je kijken om het in plaats van 15.00 uur ’s middags bijvoorbeeld om 17.00 uur te ontsteken.”

Uitschakelen van gebouwverlichting
De winterverlichting bestaat sinds 2017 uit duurzame led-verlichting. “Je wint er niet een bak geld mee als je het uitschakelt. Maar je creeërt wel bewustwording. Als wij het voorbeeld geven, dan kan dat misschien navolging krijgen. Je ziet ook andere steden in de wereld al experimenteren met het uitschakelen van gebouwverlichting.” In Ierland, in Dublin, wordt een deel van de energie voor het Dublin Winter Lights opgewekt via duurzame bronnen in de vorm van HVO-brandstof, Hydrotreated Vegetable Oils. “Er zijn vele wegen naar Rome. Je kunt een stekker in het stopcontact steken, maar je kunt ook nadenken hoe het eventueel op een duurzamere manier georganiseerd kan worden. Dublin is daar dus ook mee bezig, en ik vind dat heel inspirerend.”

“Het wordt de komende tijd survivallen”
Volgens Bos gaat het een moeilijke tijd worden. “Het wordt survivallen. Als particulier ben je aan het nadenken, en ondernemers doen dat ook. Wij helpen ze een handje door middel van deze campagne met tips. Uiteindelijk blijft het wel kruimelwerk en is stevig overheidsingrijpen nodig. Tijdens de coronacrisis werden bedrijven op de been gehouden met steunpakketten, en zoiets zou nu ook moeten gebeuren. Anders gaat het een zware tijd worden, waarbij we waarschijnlijk afstevenen op een recessie.”

Recessie
Volgens de voorzitter is er ook veel te verliezen. “Ik vertelde al dat de energieprijzen hoog liggen. Als je kijkt naar het mkb. Veel bedrijven zijn deels of volledig in handen van buitenlandse eigenaren. Als de productie in het buitenland, met hetzelfde aardgas, dertig tot vijftig procent goedkoper kan worden geproduceerd, dan verkassen deze bedrijven. Dan gaan hier de deuren dicht. We staan hoe dan ook voor een hele spannende tijd.”