De Groningse Fotodoos bestaat tien jaar: “Ik begon met 450 volgers, nu heb ik er 25.000”

nieuws
Tijdens het vijfjarig bestaan van De Groningse Fotodoos werd er feest gevierd in DOT. Foto: Lucie Domhof

Het is een begrip op Facebook: De Groningse Fotodoos. De pagina bestaat deze week tien jaar. De persoon die de pagina in beheer heeft is Tekie Buissink, en zij wil nog heel lang met haar succes door gaan.

Hoi Tekie! De Groningse Fotodoos. Waar hebben we het dan precies over?
“Op 15 september 2012 is de pagina begonnen. Een vriend van mijn zoon is het project gestart, waarbij er foto’s van historisch Groningen op de pagina geplaatst werden. Op een gegeven heb ik dat overgenomen. Na een enthousiast begin zag ik dat er minder met de pagina werd gedaan, en er zat ook geen lijn in wat er geplaatst werd. Ik dacht, dat kan ik beter. Toen ik begon waren er 450 volgers, tegenwoordig zijn er 25.000 mensen op de pagina geabonneerd. En nog elke week komen er mensen bij. Ik plaats foto’s van Stad en Ommeland.”

En wat je doet is eigenlijk foto’s uit het verleden laten zien hè
“Klopt. Ik kijk daarbij altijd naar de actualiteit. Wat is er in het nieuws? Afgelopen week zag ik dat een Thais restaurant aan de Prinsesseweg in het nieuws was. Ik ga dan in mijn eigen archief op zoek hoe die locatie er vroeg uit zat. De meeste foto’s die ik plaats zijn van de Groninger Archieven. Daar heb ik een samenwerkingsverband mee. De samenwerking met de Groninger Archieven is heel prettig. Het is ook een win-winsituatie. Ik mag hun foto gebruiken, waarbij zij het weer terug linken op hun eigen pagina.”

Tekst gaat verder onder de foto:

Maar hoe ga je dan precies te werk?
“Toen ik met het project begon plaatste ik elke dag vijf foto’s. Op een gegeven houd je dat niet vol. Want het is niet alleen het plaatsen van een foto, maar ik plaats er ook een stuk tekst bij. En ik controleer of alle informatie klopt. Ik vind het belangrijk dat wat ik plaats helemaal juist is. Tegenwoordig plaats ik nog drie foto’s in de week. Dat is voor mij goed te doen, het is behapbaar.”

Als je zo terugblikt op de afgelopen tien jaar. Op welke foto ben je dan het meest trots? Welke foto heeft de meeste indruk gemaakt?
“Goh, er zijn zoveel foto’s geplaatst. Maar persoonlijk vind ik de mooiste foto die van de trap bij het oude nieuwe stadhuis. Tegenwoordig is daar geen trap meer, maar vroeger kon je vanaf die plek de Herestraat in kijken. Dat was prachtig. Ik bewaar daar zelf ook mooie herinneringen aan. Ik ben op jonge leeftijd in Groningen komen wonen. In de jaren zestig heb ik die trap regelmatig beklommen. Het waren prachtige jaren.”

Je vertelde al dat je heel veel volgers hebt. Eigenlijk is er dus een soort dorp ontstaan binnen de stad …
“Ja, zo zou je het kunnen zeggen. En weet je wat zo mooi is? Er zijn contacten ontstaan tussen volgers, maar mensen hebben elkaar via de pagina ook terug gevonden. Dat zie je vooral bij foto’s die ik plaats van scholen. Daar wordt dan heel veel op gereageerd door bijvoorbeeld te zeggen in welke klas men heeft gezeten. En zo vinden klasgenoten elkaar na heel veel jaren weer terug. En voor mij persoonlijk: ik heb dankzij de pagina mijn oude buren teruggevonden. Ik woonde vroeger aan de Paterswoldseweg. Door een foto van deze locatie te plaatsen kwam ik in contact met mijn buren die daar op reageerden. Dat is toch prachtig?”

Tekst gaat verder onder de foto:

Als je door de foto’s grasduint, dan zal je ook tot de ontdekking komen dat er in de stad veel veranderd is …
“Absoluut. De ontwikkeling van de stad staat nooit stil. Dat kun je mooi vinden, en sommige ontwikkelingen vind je misschien lelijk. Zelf geef ik nooit een mening. Ik zie bijvoorbeeld dat de foto’s van de Grote Markt altijd wel veel stof doen opwaaien. Sommige mensen vinden de tegenwoordige oostwand met Forum Groningen heel mooi, terwijl andere mensen de situatie van voor 1940 terug willen. Dat is een levendige discussie die daar over wordt gevoerd. En hetzelfde zie je ook bij de noordwand van de Grote Markt.”

Het is wel zo dat jij de enige bent die de foto’s plaatst hè?
“Klopt. Ik heb er bewust voor gekozen dat andere mensen niet de mogelijkheid hebben om zelf berichten te plaatsen. Ik neem dus de beslissing, afhankelijk van de actualiteit of een bepaalde gebeurtenis. Mensen hebben wel de mogelijkheid om op de berichten te reageren, eventueel ook met foto’s. En daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Dat is natuurlijk prachtig. Ik heb er ook bewust voor gekozen dat andere mensen niets kunnen plaatsen. Je kunt iedereen de vrije hand geven, maar dan is de kans groot dat er foto’s geplaatst worden die in het verleden ook al eens een plekje hebben gekregen. Ik bied unieke content aan. En het is belangrijk om de kwaliteit op een hoog niveau te houden. Daar wil ik voor staan.”

Vijf jaar geleden, bij het vijfjarig bestaan, heeft er een groot feest plaatsgevonden bij DOT. Gaat het tienjarig bestaan ook zo’n feest brengen?
“Het feest dat we gehouden hebben bij het vijfjarig bestaan, dat gesponsord werd door onder andere de provincie Groningen, was best wel een bijzonder feest. Toen de uitnodiging verstuurd werd, wist niemand wie er achter de Facebookpagina zat. Heel veel mensen dachten dat er een oudere man achter zat. Op het feest, dat ik samen met Erick Bakker heb georganiseerd, is het bekendgemaakt. Aanwezig waren vele volgers, maar ook vrienden en familie. Er waren verschillende bandjes uit de stad die muziek maakten. Of er nu weer zo’n feest komt? We denken er wel over na, maar we weten nog niet precies hoe en wat. En wat betreft de Facebookpagina ben ik allang nog niet van plan om te stoppen. Ik denk dat er iets heel moois is opgebouwd, en ik heb zin om nog heel wat jaren hier mee door te gaan. Er is nog zoveel moois dat ik wil laten zien.”

De Facebookpagina is hier te vinden.