“Dat alles duurder wordt laat ons ook duurzamer nadenken, iets wat kapot is kan gerepareerd worden”

nieuws
Foto: Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Een apparaat dat kapot is gegaan niet weggooien maar repareren. Bij Repair Cafés zien ze de invloed van de stijgende prijzen op het gedrag van mensen.

“We hebben zaterdag ons eerste Repair Café sinds de zomerpauze gehouden”, vertelt Bill Morris van Repair Café Haren. “We hadden het misschien wat drukker verwacht, omdat er in de aanloop naar deze dag toe veel reclame is gemaakt. Maar desalniettemin zijn we tevreden. Slagingspercentages hoeveel goederen we hebben kunnen repareren, die heb ik nog niet.”

“Niet weggooien maar repareren”
Morris: “Er werden bijvoorbeeld radio’s gebracht, een lamp, een hogedrukreiniger en een computer. Uit de gesprekjes die je hoort merk je ook dat mensen het in een eerdere situatie wellicht weggegooid hadden, maar door de stijgende prijzen er nu toch voor kiezen om het te laten repareren. Dat is natuurlijk een ontwikkeling die wij heel erg toejuichen.” Dat nog niet precies aangegeven kan worden hoeveel producten gerepareerd konden worden kan Morris ook uitleggen: “Mensen kunnen een product bij ons inleveren en kunnen het bij de volgende editie weer ophalen. Dat werkt heel prettig. De klant hoeft dan niet te wachten, en wij kunnen er in alle rust aan werken. Dat is iets wat tijdens de coronatijd ontstaan is, en daar maken we nog steeds gebruik van.”

“Linux op een Windows-computer”
En zo werd er dus ook een computer gebracht. “Een computer heeft best wel een lange levensduur. Maar de versies van de Windows-besturingssystemen volgen elkaar snel op, waarbij de versies steeds wat zwaarder worden, en oude versies op een gegeven moment geen updates mee krijgen. Terwijl er met de hardware van je computer niets aan de hand is, is de software op een gegeven moment niet meer veilig bruikbaar. Daarom zeggen wij, gooi het niet weg. Maar laat ons er een Linux-systeem op installeren. Dat werkt veel minder zwaar, en met dit systeem kun je nog jarenlang gebruik maken van je computer.”

Zero-afval
En Morris heeft nog een leuk nieuwtje: “Volgende maand wordt er gemeentebreed een groot Repair Café gehouden. De gemeente zet daarmee hoog in, maar laat tegelijkertijd wel zien dat ze zero-afval wel heel hoog in het vaandel heeft staan. Wij zijn heel blij dat dit wordt opgepakt, en onze verwachting is dat er flink gebruik van zal worden gemaakt.”

Deel dit artikel: