Dag van de Groninger Geschiedenis volledig in het teken van Beleg van Groningen

nieuws
Afbeelding via Groninger Archieven

De Dag van de Groninger Geschiedenis, zaterdag 1 oktober, staat bij de Groninger Archieven dit jaar volledig in het teken van het rampjaar 1672 en het Beleg van Groningen.

De opening van Er staat een bisschop voor de stad wordt verzorgd door historicus en auteur Luc Panhuysen. Hij geeft een lezing over het Rampjaar met de titel 1672 en daarna: een ramp in gradaties. Ook Egge Knol (conservator geschiedenis van het Groninger Museum) en Bert Looper (historicus en directeur Tresoar) geven lezingen. Daarna zijn er workshops, rondleidingen door de Groninger Archieven en het Groninger Museum (tentoonstelling Stad houdt stand) en treedt het theatergezelschap Waark op. Zij geven een preview van hun voorstelling Staait ’n Bisschop veur Stad. Ook is er een 1672-plein met stands waar onder meer originele archiefstukken uit dat jaar te zien zijn.

De activiteiten sluiten aan bij de landelijke Maand van de Geschiedenis, die dit jaar met het thema Wat een ramp! aandacht schenkt aan het Rampjaar in heel Nederland. Voor de workshops, rondleidingen en lezingen in Groningen moeten bezoekers gratis tickets reserveren in verband met een beperkt aantal plaatsen. Dat kan binnenkort op de website van de Dag van de Groninger Geschiedenis.