Cafetaria weigert prijs van patat omhoog te schroeven: “Ik hoop dat mijn actie anderen op ideeën brengt”

nieuws
Foto: Matthias Böckel via Pixabay

De prijs van een patatje zonder saus was 1,45 euro en blijft ook 1,45 euro. Jantina Darwinkel van cafetaria Ons Moeke aan de Paterswoldseweg weigert om de prijs verder omhoog te schroeven.

Hoi Jantina! Afgelopen week plaatste je een bericht op je Facebook-pagina dat je de prijs niet gaat verhogen. Dat heeft heel veel los gemaakt hè?
“Dat kun je wel zeggen. Via sociale media heb ik heel veel berichtjes binnengekregen. Mensen hebben het gedeeld, en het is door verschillende media opgepakt. Gisteravond was het bijvoorbeeld te horen op Qmusic. En de reacties zijn vrijwel allemaal positief. Mensen vinden het geweldig en ze gunnen mij het allerbeste. Een kleine groep mensen is negatiever en verwacht dat ik hierdoor het hoofd niet boven water kan houden.”

Hoe is het idee ontstaan?
“Ik run mijn cafetaria samen met mijn pleegzoon. Hij was onlangs in Rolde geweest en besloot om daar een patatje te kopen. Hij moest zes euro betalen voor een patatje met mayonaise. Zes euro! Kijk, ik zie ook wel dat de prijzen stijgen. De energieprijzen, de prijzen van de frituurolie, de grondstoffen. Maar ik ben toen gaan denken van wat als ik zulke prijzen moet gaan hanteren. Stel dat hier een gezinnetje komt met twee kinderen. Die zijn dan voor vier patatjes 24 euro kwijt. Ik ben nog van het guldentijdperk, dus dat is snel omgerekend 55 gulden. Dat kan toch niet? Ik wil zulke prijzen ook helemaal niet vragen.”

Dus daarom blijven de prijzen die jij hanteert vast staan?
“Klopt. Ik heb vorig jaar december nog een prijsstijging doorgevoerd. Een patatje zonder saus kostte toen een euro, en die prijs is toen verhoogd naar 1,45 euro. Een grote patat kost sindsdien 1,95 euro. En daar blijft het bij. Mensen hebben wel de mogelijkheid om meer te betalen. Stel dat je wat kunt missen dan kun je bij de kassa aangeven dat je vier euro wilt geven voor het patatje van 1,95 euro. Ik reken dat vervolgens netjes af, want ik moet het wel verantwoorden in mijn kasboek. Ik wil niet de belastinginspecteur op de stoep hebben staan, haha.”

Even een kritische vraag. De prijzen stijgen op alle fronten. Kun jij je dit veroorloven?
“Weet je. Ik ben met niets gekomen, en als ik deze wereldbol verlaat kan ik ook niets meenemen. Ik geef niets om status. Ik heb een auto die bijna uit elkaar valt, ik draag goedkope kleding en ik heb geen personeelskosten. We gaan dit gewoon doen. En we zien wel hoe het komt. En als ik alle reacties lees, en hier ook in de cafetaria hoor, dan is dat hartverwarmend. Ik denk dat deze actie ook een succes wordt als we er samen achter gaan staan.”

Hoop je misschien ook op een effect, dat andere ondernemers het voorbeeld gaan volgen?
“Daar hoop ik wel op ja. Je ziet dat op alle fronten de prijzen stijgen. Haal maar je boodschappen op, koop een broodje, of schaf wat verzorgingsproducten aan. De prijzen rijzen de pan uit. Terwijl er ondertussen, en zeker in Groningen, veel armoede is. Ik denk dat we samen een verantwoordelijkheid hebben. Iedereen kan wat doen. Mijn bijdrage is om de prijzen niet verder te verhogen. En je hebt vast wel eens van het spreekwoord ‘een goed voorbeeld doet volgen’ gehoord. Laten we daar op hopen.”