Bijzondere expositie met gedupeerden van toeslagenschandaal op Nieuwe Markt

nieuws

‘Weggecijferd. Teruggevochten’. Zo heet een bijzonder fotoboek dat vanaf deze woensdag te zien is op de Nieuwe Markt, vóór het Forum.

In ‘Weggecijferd. Teruggevochten’ worden honderd ouders geportretteerd die getroffen werden door het toeslagenschandaal. Het gaat om acht grote foto’s en het verhaal van gedupeerde ouders. Ze zijn geportretteerd door fotograaf Bert Teunissen, in samenwerking met de SP.

De foto’s, met een grootte van twee bij twee meter, geven de gedupeerde gezinnen een gezicht. De tentoonstelling laat volgens de SP het onmenselijke karakter van ons huidige systeem zien. Een systeem waarin mensen slechts cijfers zijn en ook zo behandeld worden. Het gaat naar schatting om 26 duizend ouders die onterecht werden beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslagen. Zij kregen te maken met een streng terugvorderingsbeleid van de Rijksoverheid.

Later deze maand volgt nog een officiële presentatie. De SP is die aan het voorbereiden. De foto’s zijn tot 17 oktober te zien op de Nieuwe Markt. De SP organiseert komende maand bovendien een aantal momenten over en bij de tentoonstelling, onder andere met gedupeerden en andere sprekers. De gemeente Groningen telt 460 gedupeerden van de toeslagenaffaire.