Alles zat tegen, maar Oude Borgmanschool is eindelijk omgetoverd tot woongebouw

nieuws
Foto: Laiv

Van archeologische vondsten tot aangetaste balken, alles wat er tijdens de transformatie van een oud gebouw tegen kan zitten, zat tegen. Maar na ruim vier jaar plannen maken, bouwen en veel geduld gaat de verbouwde voormalige Borgmanschool aan de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat donderdag eindelijk open als ‘co-housing’-locatie voor een groep van negen 55-plussers.

Een aantal jaren geleden lanceerde de gemeente Groningen het project WISH: Wonen In Het Stadshart. Daarmee wilde de gemeente, naast bedrijven en studenten, ook andere partijen velreiden om naar het stadshart halen. De negen bewoners achter Laiv, het woningbouwproject, pakten de handschoen op. Vier jaar later, na jaren plannen, overleg en een bouwperiode die niet zonder slag of stoot verliep, kunnen de bewoners hun huis betrekken.

De negen bewoners gaan collectief wonen. Dat wil zeggen: collectief gebruik van de ruimtes, de keuken, een atelier, een werkplaats, gereedschap, een logeerruimte en een sauna. Op die manier willen de bewoners omkijken naar elkaar, iets voor elkaar betekenen en van betekenis zijn voor de buurt. Niet alleen de binnenkant van de school werd daartoe verbouwd. Het plein werd omgetoverd tot een biodivers verlengstuk van de woonkamers.

Aanstaande donderdag is de officiële opening van het gebouw. Die wordt verricht door wethouder Carine Bloemhoff.