‘VS deed al voor Oekraïne belletje naar Den Haag over opendraaien Groningse gaskraan’

nieuws
Foto: Provincie Groningen

De regeringen van de Verenigde Staten en Nederland hebben, nog voor de uitbraak van de oorlog in Oekraïne, contact gehad over de gaswinning in Groningen. Dat meldt het Financieel Dagblad dinsdagmiddag, op basis van vrijgegeven overheidsdocumenten.

De Amerikaanse ambassade stuurde halverwege januari een mail richting het ministerie van Economische Zaken, waarin gevraagd wordt om te bellen over de rol van Groningen, om te zorgen voor energiegaranties binnen Europa. Een week later volgt een videotelefoontje, waarin de VS vraagt om de productiecijfers in Groningen voor dit jaar en 2023. De Amerikanen willen ook weten of de gaskraan verder open kan, maar Nederlandse ambtenaren stellen dat dat alleen ‘zeer beperkt mogelijk is’.

Hoewel er volgens analisten op deze manier druk is uitgeoefend op de Nederlandse regering om Groningen verder open te draaien, diende de VS volgens Economische Zaken geen formeel verzoek in om de gaswinning uit het Groningenveld verder op te voeren. Wel werd er meer informatie uitgewisseld tussen de twee landen, onder meer over de hoeveelheid opgeslagen gas in Nederlandse gasbergingen en hoeveel gas Nederlandse bedrijven in 2022 en 2023 denken te gaan verstoken.

Het volledige artikel van het Financieel Dagblad is hier te lezen.

Dat de VS graag ziet dat Groningen de productie opschroeft, is niet nieuw. Shefali Razdan Duggal, de beoogde nieuwe ambassadeur van de VS, stelde eind vorige week al ‘hulpvaardig’ te willen  zijn als Nederland besluit om het gasveld in Groningen weer opent.