Vrije dag voor kinderen op Groningens Ontzet: “Goed idee, maar dan vooraf veel geschiedenislessen”

nieuws
Foto: Rieks Oijnhausen

De oproep van burgemeester Koen Schuiling (VVD) om basisschoolkinderen op Groningens Ontzet een vrije dag te geven kan op positieve geluiden rekenen.

“Ik vind het een heel goed idee”, reageert Tim Smit, die veel gastlessen geeft op basisscholen over Groningens Ontzet. “Maar je moet niet alleen basisschoolkinderen een vrije dag geven, ook kinderen in het voortgezet onderwijs moeten vrij krijgen. En er moet tegenover staan dat je in de week voorafgaand kinderen extra geschiedenislessen gaat geven specifiek over Groningens Ontzet. Dit kan door middel van gastdocenten, maar je kunt ook denken aan excursies. Ga de stad in naar de locaties die in het rampjaar een rol hebben gespeeld. Of ga naar Winschoten, Zuidlaren of Leek. Allemaal plaatsen die geleden hebben onder Bommen Berend. Ken je het liedje over Berend Botje? Dat gaat eigenlijk over Bommen Berend.”

Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken: “Veel kinderen weten niet waarom Bommen Berend gevierd wordt”
Harrie van Ham is voorzitter van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken. “Ik vind het een geweldig idee. Het is iets wat we ook al heel lang promoten, om kinderen een vrije dag te geven. Het is belangrijk dat we de komende tijd de blikken dezelfde kant op gaan krijgen. Groningens Ontzet is een hele belangrijke dag voor Groningen, maar door kinderen naar school te laten gaan, is dat besef er niet. Sterker nog, heel veel kinderen weten niet eens waarom er eigenlijk 28 augustus gevierd wordt.”

“Oudere Groningers kennen het verhaal wel”
Van Ham: “Dit jaar hebben we op dat vlak wat eerste stappen gezet door op eigen initiatief boekjes te maken en lesmateriaal te ontwikkelen. Hoe erg het gesteld is met de kennis, dat vind ik lastig in te schatten. Wij initiëren de laatste jaren ook de Grote Maaltijd die in de wijken plaatsvindt. Daar valt mij op dat de oudere Groningers wel kennis hebben van het verhaal, van de geschiedenis. Daar was ik positief door verrast. Maar je weet dat de jeugd de toekomst heeft. Daarom moeten we ons best er voor doen dat de kennis gaat beklijven.”

Tim Smit: “Groningens Ontzet is voor veel mensen wat bier drinken en vuurwerk kijken”
Smit is nog somberder. “Als je op 28 augustus in de binnenstad vraagt wat er gevierd wordt, dan kunnen weinig mensen je een antwoord geven. Voor veel mensen is het lekker bier drinken en wat vuurwerk kijken. En eigenlijk is dat gek. Vergelijk het met de Nationale Herdenkingsdag op 4 mei. Dat iedereen twee minuten stil is maar dat niemand weet waarom. En dan kun je zeggen dat het een vreemde vergelijking is, maar de situatie in 1672 was rampzalig. Groningen dreigde onder de voet te worden gelopen door de bisschop van Munster. Bommen Berend die zijn bommen op de stad afvuurde.”

“Iedereen een vrije dag”
Volgens Smit moet er geïnvesteerd worden in een duurzame leerlijn. “Ga een educatief lespakket samenstellen dat voor iedere leeftijd anders is. Zodat er elk jaar weer wat nieuws is te leren. Leer kinderen waarom we de dag vieren. En ik zeg kinderen, maar ik heb het ook over tieners, over studenten. En geef uiteindelijk iedereen een vrije dag.”