Groep bevingsgedupeerden moet 445.500 euro smartengeld terugbetalen of stoppen met procederen tegen NAM

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen heeft een fout gemaakt bij de beoordeling van 347 smartengeld-aanvragen in het aardbevingsgebied. Daardoor moeten de bewoners samen 445.500 euro aan uitgekeerd geld terugbetalen aan het IMG, of stoppen met procederen tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Volgens het IMG is het geld onterecht uitgekeerd door een fout bij het geautomatiseerd inlezen van informatie voor de beoordeling van de aanvragen. Het IMG had dit geld (naar eigen zeggen) niet mogen uitkeren, omdat deze groep aanvragers betrokken is bij een gerechtelijke procedure tegen de NAM over vergoeding van immateriële schade. Het IMG stelt dat het gaat om 347 van de 19.554 aanvragen voor immateriële schade, die sinds april van dit jaar zijn ingediend.

Het IMG heeft de betrokkenen deze week een brief gestuurd met tekst en uitleg. Ze mogen kiezen: ze kunnen het ontvangen smartengeld terugbetalen aan het IMG, of ze moeten stoppen met procederen tegen de NAM. Daarnaast heeft het IMG aanpassingen gedaan bij het digitaal inlezen van de gegevens en worden er extra controles en steekproeven uitgevoerd.