Tekort aan bouwmaterialen zorgt voor vertraging oplevering Scholtenmonument

nieuws
Foto: Lucy Pijttersen

Het Scholtenmonument wordt niet in september feestelijk opgeleverd maar in april of mei volgend jaar. Dat laat de wijkvereniging Grunobuurt weten.

Het monument in het Stadspark raakte in september 2020 zwaar beschadigd nadat een automobilist op het herdenkingsmonument knalde. De auto vloog na de botsing in brand, de bestuurder kwam om het leven. In de maanden na het ongeluk maakte de gemeente bekend dat het monument in zijn oorspronkelijke staat terug zou worden gebracht, naar de situatie van 1931.

Tekorten aan bouwmaterialen
Aanvankelijk zou de renovatie in september klaar zijn, maar door tekorten op de markt van bouwmaterialen is er vertraging ontstaan. Eerder was al bekend geworden dat de beeldbouwer die de kalkstenen-beelden van de jongen en het meisje zou gaan herstellen, door rugproblemen meer tijd nodig heeft. Een andere beeldhouwer heeft deze taak nu op zich genomen.

Installatie fontein komende herfst
De planning is nu dat de fontein komende herfst gemonteerd en getest gaat worden. In de laatste maanden van het jaar zullen de beelden geplaatst worden. Volgend voorjaar pakt men de beplanting aan waarna in april of mei het Scholtenmonument officieel opgeleverd gaat worden. Het Scholtenmonument is een eerbetoon aan de grootindustrieel Jan Evert Scholten, die van 1849 tot 1918 leefde. Hij had een belangrijke rol in de totstandkoming van het Stadspark.

Verslaggeefster Mirre van de Klok maakte in juni een reportage over het Scholtenmonument: